【本地頭條】10匪脅持41香港人質 導遊中彈亡

84 回覆
107 Like 3 Dislike
經理及時帶住客暫避
茵卡特拉雷瑟瓦集團主席科埃奇林表示,對服務了四年的的秘魯籍導遊萊昂不幸被槍殺感到難過。他又讚揚一名酒店經理及時將53名香港及美國住客帶到安全地點暫避,確保眾人安全。據悉當時曾有遊客及酒店職員一度被脅持,萊昂欲阻止劫匪時被擊斃。警方事後趕至現場調查及駐守酒店,並護送受驚旅客返回酒店房間。
港團友聽槍聲匿廚房
捷旅假期發言人姓周男士透露 ,事發是27天團的第七日行程,領隊及19名團友及時躲進廚房避過危機:「當時團友喺酒店餐廳內,幸聽到槍聲即刻避入廚房……班賊都可能驚,所以搶咗啲嘢就走,團友財物損失唔嚴重,只係有位團友手機唔見咗,另一位個手袋唔見咗,內有現金同護照。」他坦言團友雖然猶有餘悸:「事發當晚大家梗係驚,但之後大批警察進駐酒店,大家都安心咗,亦冇團友表示要退團,故他會安排所有人繼續行程。」
以為回帶post
當普通十天團都去云晒
勁有米果班會去再偏僻的地方
27天團,個個有米啦!

不過,一朝被蛇咬 十年怕草蠅
渣㗎,我地連登仔1個打10個啦
講就易
你個腦係咪傻架!
人哋有槍,射死埋個當地導遊啦!
美國警方唔請你真係損失,空手都打得贏有槍
槍呀大佬
唔係拎住篤篤下個啲呀
十個香港人都唔知有無一個會同人嘈
個個都係花生友
仲想同人反抗
戰狼去左邊
來自香港旅行團的中國籍遊客
5毛開工踩港,唔會理件事係點
條友睇英雄片睇上腦
馬丘比丘
打第一條句友不嬲都係5毛或者奶共既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞