連登係咪已經變左齋講鳩野,笑下算?

47 回覆
97 Like 11 Dislike
星期一中國出左份粵港澳大灣區發展規劃綱要

香港都係規劃之內
明明媒體出左好多新聞
新聞都用左唔少篇幅講

今日收工想上連登睇下有無人討論下
叫了解下又好 上黎屌下又好

點知碌完個熱門無
再seach埋大灣區都係唔算好多討論

規劃講緊好多專業中港融合
話就話互惠互利 但諗真啲根本用人用政策黎同化你地

中國同香港社工認證互通
教師都互通又盛
話就話便利 實情係點 大家想像到啦

仲有 大乜撚野灣區,我都唔同意,做乜我要被規劃!問過香港人未?

你可以話中國唔撚關你事
但香港關啦掛?
定係我太天真 覺得連登會有人討論下呢個咁既仆街規劃

[懶人包]大灣區發展規劃綱要重點

.指香港經濟增長缺乏持續穩固支撐,與澳門、廣州、深圳平起平坐,被規劃為「四大中心城市」

.香港被計劃成為亞太區國際法律及爭議解決服務中心

.「廣州—深圳—香港—澳門」成為科技創新走廊,支持粵港澳高校合作辦學,鼓勵聯合共建優勢學科、實驗室和研究中心

.香港被規劃為物流及供應鏈管理應用技術、紡織及成衣、資訊及通信技術、汽車零部件、納米及先進材料等五大研發中心

.香港私募基金可參與大灣區創新型科技企業融資,創新型科技企業可在香港集資,香港成為大灣區高新技術產業融資中心

.推出「一票式」聯程和「一卡通」服務

.降低粵港澳手機長途和漫遊費,研究取消粵港澳手機長途和漫遊費

.粵港澳三地中小學校結為「姊妹學校」,在廣東建設港澳子弟學校或設立港澳兒童班並提供寄宿服務

.開放港澳中小學教師、幼兒教師到廣東考取教師資格並任教

.支持香港、澳門、廣州、佛山(順德)共建世界美食之都

.推動粵港澳遊艇自由行,在合適區域建設國際遊艇旅遊自由港

.完善港澳與內地間食品原產地可追溯制度,建立食品安全事故應急及發佈制度

.研究港澳和外籍醫務人員直接在橫琴執業

其實仲有好撚多

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190218/59274570

真心唔想到時香港人到成個香港變哂先驚覺
希望有人討論下,關心下,唔係一句

「下?大灣區?屌佢老母」就完

同埋都想睇下有無神通廣大既巴絲打
可以分析下呢份咁既規劃 仔細有啲咩影響
冷靜D照下鏡,睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦 世界好公平 如果人人都心想事成 會天下大亂 世上總要有你D咁既廢人
樓上2個撚樣阻撚夠討論未
其實無人理 無乜人講

係因應佢一定搞唔成

你靜係睇大灣區既發展就知

依家仲要咁多個城市配合

根本可能性低

雖然香港人好垃圾好無用

但你要佢地放棄一部分香港既利益

去大灣區發展 佢地根本就唔會肯去
連登興焦土喎
連登無嘢多,最多大陸仔,就算香港出世,老豆老母都一定係每日150
真 講到影響自身利益 班老屎忽第一個出黎bam
咪係
唔投泛民 求仁得仁
最好快啲融合成為極樂焦土
政府吹到咁大,最後一定好嘢做唔齊,衰嘅就做足
child登D 5毛仲多過當年高登
是旦啦,我上抄登都係撚狗多
最大問題係去到大灣區

一個無法律、無監管、貪污勁,邊個肯去冒險?

你睇香港同澳門幾多傻鳩去大灣區買樓中招就知
連忽golf 地割小小都失望致極
會做到咩
我第一日用連登已經有呢個感覺
每年將三成營餘拎去大灣區拜神放煙花
爆邊個偷食比綠帽人重要啲
唔好撚傻啦
邊個預比你地上大灣區發展?
感情台 > LIHKGay > LIHKG
連登不嬲都係講八掛野噶啦
第一日上咩
玩完了 絕望了
都冇得揀,仲有咩好講
唔想幫建制派助選
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞