finance

41 回覆
0 Like 0 Dislike
應該=143.80,如果冇計錯?
睇黎我真係明咗
你應該仲係yr1-2,finance major呢樣會陪足你四年
我可唔可以問埋點解D1=P0*(1+R),因為如果咁,dividend咪大過stock的價值?
有冇圖?

主項變換後d1=p0*(1+R)
應該assume緊間嘢會派哂所有free cash flow 做dividend,一蚊都唔淨
佢呢個係discounting,唔應該用compounding嚟諗,個model assume公司成個value會分哂俾所有股東,所以discount返個rate of return
咁如果題目有俾P0同D0,我用p0*(1+R)定D0*(1+R)黎計D1
用返成條式,sub D1=x咁做,你用你個方法好易錯,同埋如果D0*(1+R)=D1,咪會同分母cancel,你試下用我同你個方法計一次就知得唔得
????????????唔明
呢條式你有D0同R仲有P咁你得返一個unknown D1咪直接solve到,你個concept好易錯

我想問呢2條式有咩分別,左邊係計D1既present value ,右邊係計緊D咩
右邊正常係D1=D0(1+g)如果如果ignore risk of return
呢個assume有growth rate,但應該話D0(1+R)=D1,除非兩個dividend一樣,但你呢個係搵緊future value
應該明了,唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞