其實點解visual studio咁複雜?

53 回覆
22 Like 24 Dislike
做assignment,搞左半日都未開到個project黎練有感而發
上堂每次要刪個9字,set include, library
久唔久話build唔到,要run上一次個successful build...基本上上堂久唔久有人話run唔到
返到屋企部機個情況又變哂,跟文章做set include 咩um shared ucrt , lib set x86又話搵唔到d3dx9.h
唔用windows kit入面d野,跟返學校裝june sdk 2010又話setup fail
終於搵到哂所有.h檔又話run唔到debug/project.exe
其實點解咁難😂
其實唔複雜 而係你唔識用
你係唔識嘅, vs 同 eclipse 一樣都係咁複雜.
你識用嘅, 幾分鐘就開到波.

利申用左vs 十幾年, check in project 去第二部機開黎用, 係即刻行到㗎 第一次係麻煩少少啦, 睇你set 成點
不如你上網睇下啲tutorial 教點set.

VS 識用其實ok. 係有時慢啲。
visual studio都唔識用...可以放棄programming...
唔識梗係覺得複雜架啦
學java嘅時候覺得eclipse仲煩,自己又白腦白痴嚟
又唔好咁mean
VS 真係唔易用嘅
大部人都卡過呢d位
經驗黎既 唔洗咁灰
eclipse好過netbeans好多咼
不過依家比錢用緊ideas
到Java咪又要import
programming最難就係學個concept
其實build system寫晒dependencies係最簡單

你寫錯曲梗係build
你寫錯曲梗係build唔到
寫漏/寫錯咪build唔到囉
讀過少少python同少少vs,對初學者嚟講python真係user friendly好多
用cmake
mingw64 qt
咁好難比較,python 係 interpreted language
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞