普通話問路被歧視 強國人: 香港人就是崇洋

163 回覆
13 Like 277 Dislike
仲要好興失驚無神搵手拍9你問你路
佢哋係完全唔介意同陌生人有身體接觸
你冇聽過之間既分別?
rrrrrrrrrrrrrrrr
前日係紅磡有個大陸人問我野 本身戴住耳機都問我問我羅湖點去 我望一望顯示牌再答話係呢班 佢竟然唔信係月台妹咗陣問人先上車
你班蝗蟲每日150香港人都未同你計
你班大陸狗出咩聲丫
崇你老母西咩 係唔鐘意你啫
明明有字有指示又唔鳩睇 問人又冇禮貌 問完又唔撚識聽 重覆十萬九千四百次先明 然後又唔撚信 走去問第二個 屌你老味 你答埋我嗰份啦
豬系咁蠢就咪撚行出街啦
外國人真係唔同啲 一講就明 仲會好warm咁thank you你 日本人仲鞠埋躬添
係D支那自以為用普通話問人,人地就老憑答你,

不嬲去每一個唔同既地方 如果係語言唔通的話都會嘗試講一兩句當地話
而唔係一開始就用自己語言問人
去日本問當地人野就算唔識日文都講句Sumimasen做開頭先
如果真係一句都唔識咪用英文囉英文係國際語言...
係香港即使要問人 用廣東話講一句"唔該"or"唔好意思"
我相信聽個個會順耳D, 而唔係一句普通話頂埋黎預我老憑識聽?
吊,南亞狗蠙狗咖喱狗英文問一樣唔答
點解?因為佢地同胞係香港制造麻煩
推番上黎
4年前,今日依舊係日常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞