普通話問路被歧視 強國人: 香港人就是崇洋

163 回覆
13 Like 277 Dislike
呢樣真,有時我會問對方係唔係日本人,係日本人我會轉channel
未見過大陸人用英文問路喎

最叻就突然殺出黎擋住問:xxx怎麼去?
覺得好搞笑,我諗一隻狗識講人話應該都有禮貌過佢地
但我知道都會答,用廣東話,唔識就用廣東話話唔知
so far就聽過兩三次大陸人講多謝

以前有一排完全唔答
後尾遇到個好有禮貌嘅女仔,我覺得佢係中國人嘅希望,想佢知道同香港人以禮相待會得到同等對待
如果今日都唔敢稱呼「中國」
反而避禕用「強國」「大陸」「支那」「天朝」

他日中港融合之後
更加好似中國人一樣唔能夠堂堂正正
英文係中日/中韓(或者係兩國人民之間)的共同語言,日/韓仔用英文問路係基本架wo, 唔需特別表揚。
但香港人與內地人之間共同語言,可以係廣東話/普通話,點解你要預期內地人問野用英文呢?用普通話好合理,當然選擇一種大家都識既語言
蝗蟲永遠唔識檢討自己覺得全世界都針對歧視佢地,都唔識反省下
你有冇想過,你預期內地人用英文問路,係好有問題?
其實唔關事,純粹係唔撚鍾意你哋,最好全部以後唔好柒嚟
十個支那人問路,九個半都老撚馮,當中八個會郁手拍你身體,呢d仆街我會用廣東話教佢行錯路。

剩返半個我都只用廣東話答,吹呀
關人撚事咩
就算香港人都唔會識晒所有地區架啦
唔答你都唔得咁 咁撚鍾意問就問特首啦
叫你講廣東話都祟洋?
有次有隻蝗問路畀張紙我睇,紙上有地址用殘體寫,我話我2唔識睇殘體字。
佢地無諗過人地唔係崇洋
係討厭佢地
聲大夾惡無禮貌,三唔識七走黎搭膞頭叫鳩你服務員,
A~A~那個誰誰誰/服務員 已經極度反感

最基本禮貌加個請問兩個字都唔識,我一定指反方向黎玩鳩你
崇優係人之常情
師兄 憤慨少陣先
人哋講緊大陸人用英文/日文問路On9
唔放棄之餘 都要比啲力練好母語呀傻鳩
支持你
係呀,吹呀
香蕉仔?
自己崇洋崇日就以為人地都係
或者應該直接講係憎你班蝗姐
同意啊 大陸咁撚大 點會冇好人 我都識好多好人

但default當佢地壞人係絕對需要
我阿公就係文革比人批鬥
阿公晚年及身後事 見盡大陸人貪婪既口面
真係態度問題 唔該都冇句
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞