普通話問路被歧視 強國人: 香港人就是崇洋

163 回覆
13 Like 277 Dislike
老作咩,話用日文問路就得到尊重真係好笑
試過好多次喺街俾日本仔/韓仔問路
人地都係自動自覺用英文問
冇一次係一黎就直接用日文/韓文
點似得啲支那人老奉要你用蝗話同佢對答
用英文都話, 我咁多年都未見過有遊客會ON9到用日文問路, 我諗除咗支那人, 應該係唔會有遊客去到外地但死都要用返自己母語去問人, 仲要冇禮貌果隻
班支那蝗真係永遠以為自己就係岩 人地一定錯

真係要絕種先得
唔係祟洋 係冇人妥你班支那姐
睇人既姐 點解中國2個字依家變笑話就係因為共狗同班垃圾人民
次次啲大陸哩都老馮要人答 問候都冇句
你好 唔好意思 多謝 唔該 都無講句
無禮貌仲要講支那語 點會有人想應
玻璃心支那人點都認為唔係自己錯而係人哋
我個人好簡單,只要係支那蝗就歧視
絕對歡迎支那語外既其他語言問路,台灣人華語都歡迎,支那人既機械式支那語就免
啱 支那人就係賤
on撚鳩
中共斯文咁強姦你係咪就enjoy呀
On撚9 你去日本會用自己語言嚟問路?
除非你班支那人可以令普通話變成國際語言,香港人先會學 利申唔撚識普通話
照要我認唔到你係蝗蟲都應該會有禮貌答你。認到你係蝗蟲嘅話我會指相反方向
應該要友善回答

放心 我一定會好禮貌咁指另一邊
你問東我就指西
問北我就指南
屌你老母
以前有人問路都會好熱心 有啲聽完都係懵下懵下唔遠嘅會親自帶佢去
依家真係咪搞我 態度好啲「你好請問xxx怎麼走」先會指路
有次搭地鐵見個大陸女人揸住張紙幣企喺售票機(硬幣)前面柒下柒下咁 好心同佢講話淨係可以用硬幣唔可以用紙幣 佢好hea咁答「喔是這樣啊」一啲禮貌都冇
有啲一野就行嚟你面前 老馮咁用普通話問「這裡怎麼去」請問謝謝都冇句 遲早俾人點去相反方向
大陸哩不得好死
通關暗號都唔識,講乜撚野蝗語
由頭到尾 最歧視個個 都係佢哋自己
同你成個民族俾人歧視 係有原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞