英國同poly design,點揀好

58 回覆
3 Like 41 Dislike
話說
小妹依家係英國某大學讀緊design year 1
但有報今年non jupas poly design year 1 entry,諗緊下年好冇翻返香港讀書
原因係因為即使係我係英國讀完,我都會返香港做野,感覺上係香港讀返design之後出黎做嘢既人脈會好啲,因為都會有intern又係hongkong base,話哂識人好過識字
同時係英國個course得閒到我好似係度浪費緊我自己青春同屋企既錢
我知做design點都係出黎執屎,但我已經做好心理準備,只係想知究竟應該繼續係英國讀定疊埋心水返香港好邊度讀完出黎會好啲
咩設計?
Central Saint Martins?
英國邊間先
英國啦
人地個個想出去讀
你就番黎讀
大學好多hi bye fd 人脈都無乜用
出到黎咪又係打工仔
英國反而可能多d 二世祖
你覺得你識啲同輩有咩用
大學生都係hi bye係四圍yo
出黎做野之後識果啲先叫人脈
graphic design
唔係啦大學係蘇格蘭的
係蘇格蘭的,香港應該無人識
但poly design同一間無乜人聽過既英國大學比,邊個人贏
可能大家誤會左,我講人脈係做intern既過程會唔會有機會識到啲真係出黎做野既人,而對我既將來有用
我覺得香港老細都係睇唔起本土畢業生的,你d作品係好嘅我相信外國浸過會吃香d
話時話香港地客人先係設計師你真係想返黎做?
有機會出去仲諗咩返黎呀, 係嗰邊努力啦
利申 polysd
係邊讀都一樣,design好多嘢無得教,睇跟到咩人,同你有幾想學嘢。
對香港有情意結我所有野都係度,放唔低呢
check左,係poly
on9要識人入英國大學嗰啲濕尻hong kong pass, society算啦
英國讀既話,學英文會好d(妳d朋友係English Speaker既話)
但去外國唔出名既U,妳揾工果陣HR見到都唔會識間U。
咁哩個情況poly會唔會比較上有優勢
我鐘意貓多啲
Scotland 邊到牙 利申我都係
一講就自爆,太少香港人
不過唔緊要係dundee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞