求救,有小學老師煽動校園欺凌!

1001 回覆
3826 Like 23 Dislike
事源係我上年開始幫一個小五男仔補習
本身淨係知佢係培正小學讀咗4年,今年先轉校
佢平時都幾活潑同百厭,但每次提起培正/見到培正啲工作紙,佢就會好驚同好大脾氣
最近佢父母同我講番件事,我先知佢以前比同學打,點知班教畜無停止欺凌不得止,仲因為想佢收口而叫埋其他人一齊加入bully,逼到佢兩個月內轉校….
打番件事出黎,係想更多人知道班教畜做嘅好事,佢地愈驚件事揚出去就愈要全世界睇清呢間小學!
同埋,想各位巴絲比吓意見,點樣做先逼到校方出黎比個交代我就咁聽完都睇唔過眼!

事情經過
語言欺凌: 2017新學年,受害人(下稱X) 收到班上男仔(下稱李)匿名寫比佢嘅字條,內容包括恐嚇X,預言X嘅父母會死。類似字條一共有5張,已經令到X日日好唔安落。 X比咗字條班主任(劉)睇,但劉話只係一般紙仔完全唔處理,仲沒收咗部份字條。
身體欺凌: 11月李開始打X背部。X同劉講,劉依然話唔想處理,話件事交比訓導(下稱黃)算。
一個星期後李小息時又打X,X不適到當晚就要父母帶佢睇醫生(所以有醫生紙證明呢件事)。父母同黃講,黃稱上星期嘅打人事件因為已經一個星期,所以file closed ,話會調查吓今次。
打人嘅時候X有朋友見到,後尾訓導洗腦個朋友話無呢件事發生過,黃之後便聲稱調查後搵唔到目擊證人
X 父母一路有搵證據比黃,但黃話全部唔成立。後尾黃聲稱打人事件證據不足,所以又可以close file (真係龍門任佢擺)
X父母搵培正社工講,社工淨係話自己就黎退休,唔想搞咁多野就無處理到。

兩件打人事件close file之後,黃就帶頭欺凌X。
1.黃去X班房叫大家遠離X,X一時之間無哂朋友,精神嚴重崩潰
2.黃係小息時段, 搵兩個低年級同學跟著X去廁所,X形容好似係黑社會一樣, 非常恐怖. 身心受到極大傷害(X亦因此嚇到唔敢去廁所)
3.黃屈X寫影響校風紙條並傳開去, (X表示沒有寫這紙仔, 更不是他的字跡, 要討回公道)
4.黃恐嚇X如果再講大話訧要叫註校警宫王警長處分X

真心想知,點解成間學校無一個人做到野? 本身打人事件老師好好處理就無野,但老師個個推卸責任,仲帶頭玩9學生
培正小學真心cls希望大家幫幫手推post,等所有人見到呢間小學有幾醜惡
push
push
push
咁撚痴線
黃(老師)去X班房叫大家遠離X
老師帶頭?
登報,搞大件事
開全名啦
push
push

基本上係佢分化X個班既同學
留名
Push, 希望樓主可以開全名或去新聞投稿 呢啲教畜不能容忍
哇屌痴撚線
我有見到個啲欺凌者寫比X既恐嚇字條(X有留低)
小朋友既字體寫出叫人父母去死既字 其實真係好心寒
有冇圖可以post出嚟
push 如果確認到小朋友冇講大話件事係真可以報埋上蘋果
X 父母話之前有間肯訪問佢 但之後又無哂消息
培正
共狗小學
當年讀小學都見識過呢類教畜,專恰小朋友唔識反抗老師
但細個唔知呢d老師就係教畜
究竟係幾大仇口先會講埋啲咁嘅嘢 成人都唔會咁 依家啲小朋友咁撚冇家教
推上報 死教畜死𡃁仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞