window 10 成日藍畫面 求助

16 回覆
1 Like 1 Dislike
成日藍畫面 stop code: memory managment
試過上網睇教學
run過 Windows Memory Diagnostic Tool / Windows System Files check sfc /scannow
update 左bios
GPU driver 都update 左
window update 左
但都KEEP住藍

parts 如下
asus b150 pro gaming
i7-6700
assu gtx 960
corsair vengence 8gb 2400 x 2

有冇巴打知原因
run下memtest86
前排藍mon 洗埋機重裝都藍
run完好多error 換ram就冇事
software黎架?
定係WINDOW啲COMMAND?
試左重裝一次未?
用緊HDD定SSD裝OS
之前砌左部機用妓嘉板+Kingston ram
又係不停BSOD, 初初以為係ram有問題
ram test又試過,換ram又試過

最後發現係妓嘉bios寫得唔好,default ram既電壓太低搞到BSOD

後來妓嘉update左bios就冇再出過問題
之前試過reinstall OS
有一排係無出現藍畫面
但最近係好誇張 玩APEX 狂藍
亦因為都裝得多野 今次懶得重裝

我OS裝係SSD
巴打 我係ASUS 板
同埋都UPDATE 左BIOS 所以應該同BIOS無關
run 左係好多error
今日左條新RAM 試下
多謝巴打意見
重插ram,兩條ram調下位先
可能唔洗錢整到
我都係,同埋開機勁慢,load windows 轉圈至少轉3分鐘明明用緊ssd
i5 4460+h81m

個時run完係咁 too many error
換新ram就冇事
試過啦
之前check 過晒所有嘢 甚至換板換u 但都仲有藍 原來display 卡有暗病 拆咗佢就冇事

都幾麻煩
我原本都想換機算 但呢部仲叫用到 我又唔想晒錢換
換左條RAM 而家好似OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞