adobe 定srgb?

24 回覆
2 Like 1 Dislike
for imac , 好似話有91% adobergb 覆蓋

電腦icc 用p3

咁機身用adobe 定srgb 好!?

非印刷出街用,純自j ,手機都係用p3 icc
見過4k iMac去cal只係得81% adobergb,所以穩陣都係cal下好。純自J就真係好睇你個人睇落邊隻順眼,睇你接唔接受到色域闊咗,但會有色差囉。
你講的色差係指唔同mon 睇個差別?
買蜘蛛仔太貴。上網話91%睇尼係吹水
用raw 用唔同rgb 都一樣?我一向影raw

而家多數手機應該用緊p3 色域?
srgb, 搞咁多如果只係po上網,人地都睇唔到
太少人識得cal 更少人識得map
所以
工作空間 隻mon output
同張相output 全部用sRGB就算了
蜘蛛係色度計 而且塊濾片會變質搞到隻嘢唔準
用過2 同5 塊嘢都係咁出事
狗也不
整個for apple device嘅icc算
不過用raw 出好似 本身可用argb 出返srgb
我覺得後期轉SRGB總好過影少咗野
但係argb 執完轉srgb jpeg
根本無argb 個色,咁點出?
Photoshop會用最接近顏色代替, 顏色少咗係正常
prophoto 係photoshop 個色?

咁師兄你建議點出個色最好
Photoshop冇話會用邊隻色, 係睇你部相機影咩

sRGB: 算係最安全顏色, 因為大部分電腦手機都冇問題, 而且放上網基本上兼容, 只係色彩空間較細

AdobeRGB: 色彩空間完全包圍sRGB, 所以你轉換都唔會有問題, 而且印相層次感會更好(前提你有部靚printer)

Prophoto 我唔太熟, 不過好似連REC.2020呢種新格式都包埋, 有冇mon輸出到都成問題
但有傳話srgb device 出argb 色,會估算出奇怪色出來
大部分up圖網你up adobe 都有機會出錯色。
所以用srgb算啦,
除非你print相(前題部printer印到)果時先用raw轉返闊色域啦。
所以你raw 轉jepg時候要順手轉埋sRGB
如果人像, 放上IG/FB, 怕煩, sRGB係冇問題
AdobeRGB通常係印相居多, 風景相影天空都會好D, 因為sRGB主要少咗藍綠色
唉,好似哂左部機同個mon咁
學到野 我一向轉srgb

但argb 實在影景正
其實用PS, LR等出相時,可以夾個icc入jpg到。
那唔同機看張相,就唔會太分別。
但ARGB影相,特別係綠色野,係有分別的
點夾? 主力用dxo, 少用adobe

但有ps 2019
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞