[有關僭建] 睇完先插我 (比較長 慎入)

11 回覆
2 Like 1 Dislike
講講background先:
小弟住孖lock村屋(即係兩幢雙連 夾埋有六伙人 我地當然只係得一層 住地下連小花園)
我隔離嗰座係冇露台(即係中層乜都冇 上層一樣有天台 下層一樣有花園)

咁我地因為打風奶過野 玻璃門爆左入晒雨水 於是決定整個細細嘅玻璃幕擋一擋雨 以防案件重演
同埋即使冇鎖匙入屋都可以係玻璃幕底下避雨(當然冇鄭司長嗰啲僭建咁誇)

問題黎喇:
原來中層嗰家人係奉行魚蛋論嘅 因為得佢一個係連露台都冇 於是得佢一個係冇僭建 佢就會想攬炒 橫掂佢冇僭建 唔會受影響

我哋四伙人所有住客都因為佢匿名投訴而被迫拆哂所有僭建(天台嗰兩伙人都係整塊幕仔 以防太陽暴曬搞到夏天個天台啲防水油唔襟之後入水咋)
玩殘完我哋之後仲要死唔認
我哋屋企就因為咁又洗多咗舊錢清拆兼復原
而嗰個住客就只係夠膽玩我哋四伙非原居民
村口原居民嗰啲僭建比起我哋係更加天花龍鳳
既有玻璃屋 冇入則但係起多條樓梯嘅都有
個住客咁L正義又唔見佢投訴?當然唔敢玩呢啲大粒野啦

可能各位都會想插我哋呢啲僭建嘅人:咪又係想用多啲空間姐 住村屋仲唔夠用咩

但係我地啲市井之徒其實都唔係用黎霸多啲地方用 只但求喺惡劣天氣底下有些少保障啫 尤其落雨

我哋住村屋唔似各位即使住公屋或者私樓咁 返屋企係有瓦遮頭嘅 加個小小嘅幕起碼落雨可以有個緩衝嘅位置 喺出面除鞋 唔使整濕屋企

sor for 1999
希望各位手下留情唔好盲插我
PS:
因為呢個住客咁仆街 已經有兩伙人賣走咗個單位 費事有啲咩三長兩短
係可以釘契 但係keep住要交罰款
所以先決定拆咋嘛
本身我哋都諗住照釘契 到真係想賣先還原
上黎講都無用 除非你有錢到請個醒程師幫你去申請
我哋諗過啦 但係因為我哋識一部份嘅原居民
費事係我哋搞串個party
同埋我唔知點解返原居民消息好靈通
佢哋係會知道邊個投訴㗎 之後仲極速行動 將勁多廢舊單車掟喺你門口撻草地度
我哋隔離果家人就係因為咁所以搬走左
我哋因為咁樣就冇咗呢個靠山 隔離嗰家人係最敢言嘅抗爭力量
上黎宣洩吓不滿啫巴打
想睇下你哋點睇囉
包唔包括你樓上頂層果家
包括既 就即係淨返你同中層

咁佢住你樓上既
你地又咁忿怒 出入通道都係經你地樓下 咁你都好多野玩

同埋 既然同原居民熟 可以似熟賣熟 chok下佢地 真實投訴你地既 係唔係中層

係既 就同中層名義 過佢一棟

等原居民向中層出手
呢啲真係冇得怨。
你地就係明知潛都要做,就預咗拆。
報串係仆街架,但犯法又真係你地喎,可以點?
點解一開始唔入正則做?
四伙人夾則師費唔會好貴,但就一勞永逸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞