ONE畫果套靈能百分百,完全屌打一拳超人

88 回覆
124 Like 48 Dislike
漫畫既話我覺得各有各好
一拳比較著重打鬥
重制版既畫功令一拳更上層樓
例如有一幕由外太空慢慢zoom落地面
真係畫得好靚
反而到後期劇情有啲拖
越來越多角色 好似太散冇左焦點
路人超能既劇情非常出色
角色既描寫做得好好 好有人性
令人好有共鳴

但係如果淨係講動畫
我覺得路人超能動畫比起一拳好好多
可能一拳重制版畫功太屈
好多好正既畫面 動畫都重現唔到
路人超能就相反 打鬥場面仲做得好過一拳
我覺得係近年好難得有套動畫係有加成作用
唔係單單還原漫畫
捉到原著精彩既地方 省略一啲唔太重要既劇情
靈能一路睇住mob成長, 好有feel
鍾意一拳多d
同意靈能好睇過一拳 但無屌打咁誇張
99同98分既分別
一拳一設正好多
路人無乜特色
一拳設正好多
路人無乜特色

路人設定先有心,師父屌打KING
我講緊個look
最睇唔明反而係爪大佬個心理變化
點解要比較
我淨係覺得路人第二季嗰兩首ed好聽到爆
OP呢?
還好,ed正好多
唔明兩套類型完全唔同點解要比較
同一作者
其實明明個回覆係我打既 但點解好似比人騎劫咗
怕大家誤會 講個前提先 首先我知分鏡係one出咗 雖然我都有諗過答井台主一句咁又點 但諗諗下同佢講黎都幾無謂 不過見大家咁都有得嘈就上水講兩句
仲有又怕有人誤會 我話冇咁爽快唔係要怪村田
然後有人話因爲兩個ver都係one出分鏡 所以比較下唔夠爽快呢種講法係唔成立 其實我唔明你up乜
因為作者係同一人 所以不同版本比較下 出現差異係唔成立 會咁諗就係我唔明你up乜既意思
最後其實我覺得重制版冇咁爽 可能係編輯方面造成既結果 例如想套野內容多d出耐d
原裝版節奏明快呢個係事實我十分認同
重製版蝙蝠冗長累聚拖劇情時間
真心正
一套開頭為練習點比
兩個故事重心唔同其實冇得比較
靈能重心係mob成長探索自己嘅主線
一拳可以話係英雄皮日常骨,大部分劇情唔係為左推進某一條主線或者脈絡
大部分劇情引起嘅變化都發生係琦玉嘅世界以外
英雄協會之類嘅劇情而言琦玉都係旁觀者 真正對琦玉有影響嘅變化只有社交範圍同超市特價,但對佢嘅心理狀況近乎無影響
所以我覺得靈能百分百比較有靈魂
兩套分別一套成品而且手成日都後知後覺

有英雄恊會如是

一套講主角成長
靈能>=大叔>一拳
一拳你睇完好爽

呢套唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞