黃子雄係咪港女既惡夢?

327 回覆
2737 Like 26 Dislike
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/261386/%E9%BB%83%E5%AD%90%E9%9B%84%E8%AE%8A%E5%96%AE%E8%BA%AB-%E8%87%AA%E7%A8%B1%E9%9D%9E%E7%AD%8D%E7%9B%A4-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%A5%B3%E4%BB%94%E5%82%BE%E5%90%91%E7%B6%93%E6%BF%9F%E4%B8%8A%E4%BE%9D%E8%B3%B4%E7%94%B7%E5%A3%AB

黃子雄經典語錄:

1. 8年來情人節我都冇送過情人節禮物,花都未送過
2. 啲花好地地喺泥土入面,點解為咗送俾人而整死佢呢?啊!以前喺英國有個女朋友我有送過,不過我係成盆花送畀佢。
3. 我唔係咁buy into情人節、聖誕節嘅人,老土講句,如果係開心嘅,日日都係情人節,唔需要揀一個好commerical嘅日子,餐廳特別charge兩三倍嘅價錢,去食一餐你第日都係食差唔多嘅舉動囉
4.我個人對結婚呢個concept唔係太著重,我唔係太鍾意小朋友,我又覺得兩個人係咪一齊唔係特別需要小朋友的話,唔需要結婚啦,嗱!但我唔一定唔結而家,我要make sure 先囉,我結得就唔想離婚
5. 最浪漫嘅事?冇喎
6. 我哋唔興節日送禮物㗎
7.總之大家都要付出,在一段感情中,付出除了愛情,其實所有東西都是付出。
8. 我對生活質素有要求,不是非常奢侈,但都喜歡某些東西,我覺得另一半,若喜歡我Level的東西,那她本身應該會應付到這種生活,那我們一起時,就會容易一點。
9. 我真正的伴侶,可能是外國人機會大一點,外國人不是太在乎這些東西,不是太在乎物質、奢侈品或錢銀問題,總之喜歡對方就會走在一起。
10. 我最愛渡海小輪,巴士、地鐵、小巴我都坐,最不愛坐的士

呢條港男又幾頂癮
你地覺得佢真心定假膠
李子雄先係
查查
洛賓
「無綫御用有錢人」黃子雄(Geoff)雖然已經年屆50歲,不過保養得宜,反而增添一些成熟魅力。他兩年前與拍拖8年的前TVB 女藝人夏竹欣分手,目前單身的他,被外界形容為「筍盤」,他卻說:「唔敢當,對香港女仔嚟講,可能我唔係佢哋心目中嘅理想對象。」
「香港女仔傾向鐘意一啲,喺經濟上可以畀佢哋依賴嘅男士,雖然我自己本身都有車有樓,但我希望我同我的終生伴侶嘅關係係互相付出,在經濟上係獨立的。」Geoff擁有八分之一挪威和八分之一蘇格蘭血統,曾於英國留學,放洋歸來的他,不只外表「鬼鬼地」,價值觀亦傾向西化。
臨近情人節,以為表面風流的黃子雄會好有創意氹女友,誰知原來是悶蛋一名,8年來沒有送過情人節,甚至聖誕節禮物,更加連花都未買過,他接受《香港01》訪問時說:「8年來情人節我都冇送過情人節禮物,花都未送過,我有個諗法,就係啲花好地地喺泥土入面,點解為咗送俾人而整死佢呢?啊!以前喺英國有個女朋友我有送過,不過我係成盆花送畀佢。我唔係咁buy into情人節、聖誕節嘅人,老土講句,如果係開心嘅,日日都係情人節,唔需要揀一個好commerical嘅日子,餐廳特別charge兩三倍嘅價錢,去食一餐你第日都係食差唔多嘅舉動囉。」

做佢條女真心好撚慘
黃子雄以前絕對是「無腳雀仔」,有傳他做過14對新人結婚司儀,有一半都離婚令他對結婚失信心,他說:「其實我而家做咗廿幾個婚禮,其他之後有冇離婚我又唔係好知,因為當時做嘅14個,好多認識嘅都離咗婚,我好多朋友都離婚,我自己都嚟自一個分開咗嘅家庭,我個人對結婚呢個concept唔係太著重,我唔係太鍾意小朋友,我又覺得兩個人係咪一齊唔係特別需要小朋友的話,唔需要結婚啦,嗱!但我唔一定唔結而家,我要make sure 先囉,我結得就唔想離婚。所以而家都可以睇定啲先囉?(拍咗8年喎?仲要睇?)我有朋友一齊咗廿幾年都冇結婚㗎。我女友都冇家庭壓力要佢結婚,佢亦冇催我。我以前真係唔想結緍,試過有個女朋友想結婚,但我仲未想,跟住佢就離開咗香港,佢去咗美國就結咗婚喇。但而家我心態唔同咗㗎喇。」

仲要唔肯結婚....咩男人黎
好在對呢d所謂既竹星仔/ 鬼仔 0性趣
我唔係咁buy into情人節、聖誕節嘅人,老土講句,如果係開心嘅,日日都係情人節,唔需要揀一個好commerical嘅日子,餐廳特別charge兩三倍嘅價錢,去食一餐你第日都係食差唔多嘅舉動囉

絕對同意好在我另一半都同意
黃子雄和女友夏竹欣能克服七年之癢,他說沒有秘訣,最重要是坦誠,他說:「我好boring,兩個人最緊要坦誠,我同佢因為拍《同事三分親》認識,最浪漫嘅事?冇喎,我諗旅行啦,因為佢做過呢行,佢好了解我,可能佢性格又男仔頭啦,我哋唔興節日送禮物㗎,不過我好記得有次,佢送咗件曼聯長䄂波衫畀我,嗰件好難搵㗎,其實我話過畀佢知嘅,但收到都開心,就係溝通囉。好多時收到嘅禮物真係冇用喎,唔係咩?有冇七年之癢?No, 8 years 一定有風浪but nothing can’t sail through!」Well….黃子雄是不是好男友只有夏小姐先知,但唯一肯定的是黃子雄女友是百分百的好女友,單是不用送情人節禮物而值100分。

最尾果句..連hk01 都忍唔住串鳩佢
完全符合毒L性格
Vincent
老奉要結咩
Geoff曾經向傳媒說過不相信婚姻,不過他說跟夏竹欣分手不牽涉結婚生子問題,他接受《香港01》訪問,指自己不完全抗拒婚姻,只是身邊朋友的經歷嚇怕了他,「結咗婚又離婚嘅好多,亦有人為咗小朋友唔離婚,人前係模範夫妻,人後嗌晒交嘅都有。」來自單親家庭的Geoff坦言不認為「婚姻是人生必經的道路。」不過,他不排除有天會遇上一個令他嚮往婚姻的人。

唔肯結婚仲扮撚哂野
問到是否不欣賞比較現實的港女,他認為:「一般香港女孩子都期待找金龜婿,我不是那種人。別說我不欣賞,港女絕對不會欣賞我,不會揀我,不會考慮我。」

對於女伴的要求,他說:「老土講句,不是說50/50,總之大家都要付出,在一段感情中,付出除了愛情,其實所有東西都是付出。我對生活質素有要求,不是非常奢侈,但都喜歡某些東西,我覺得另一半,若喜歡我階層的東西,那她本身應該會應付到這種生活,那我們一起時,就會容易一點。」

做佢條女真係慘過食2舊屎
一聽就知姑寒撚
「我真正的伴侶,可能是外國人機會大一點,外國人不是太在乎這些東西,不是太在乎物質、奢侈品或錢銀問題,總之喜歡對方就會走在一起。」

拖左個港女女友8年先黎分手,仲要講埋d咁既說話
「我真正的伴侶,可能是外國人機會大一點,外國人不是太在乎這些東西,不是太在乎物質、奢侈品或錢銀問題,總之喜歡對方就會走在一起。」他直言。

度縮性格比港女嫌咪要食洋鮑
屌你老母
「我最愛渡海小輪,巴士、地鐵、小巴我都坐,最不愛坐的士,基本上我會選最方便自己的,如果過海買東西,我不會駕車,駕車要找地方泊車,我覺得更麻煩。」他說。

原來連拍拖,他都照坐巴士。他表示:「之前(舊女友)夏小姐,我們經常一起坐巴士,沒問題啊!」

最憎搭的士,笑撚死人咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞