差D買中「日出康城領凱第10座28樓」既凶宅!

466 回覆
2658 Like 24 Dislike
而家個問題就係

俾你估到價做到按揭咁仲算唔算凶宅
到底凶宅係講緊廣義 定 狹義由銀行定
其實銀行同其他人認為既兇宅可以好唔同
一單老謀可以累死成層同上下單位
跳樓又會燒埋平台同天台單位(假如上天台跳)

所以大家條尺本身已經唔撚同
但見到佢咁寫有可能是凶宅,都講左一半啦
仲唔係呢個時候停簽約,同其他地產查證,佢自己都有問題啦
但業主應該一早知,所以業主其實呃人
用字好鬼,但見到前面果半,應該要當場質問加停止簽約啦
//其實,一個單位怎樣才算凶宅?專門購買凶宅、有凶宅大王稱號的投資人伍冠流表示,在屋內病死的都算是凶宅,「只是很多人接受,生老病死在屋內發生很平常。自然過世會好一點,但都擺脫不了凶宅的名字。」//

所以我話一定要取締凶宅概念。
壓佢價呀ma
不過好難再轉手, 就算銀行估到價都好, 因為內部blacklist 冇AA9公司咁易再sell返到
//香港跟世界許多大城市一樣,死亡已判交醫院處理。冰冷的病房、陌生的病床,周身縛著儀器的喉管、聽到的是儀器發出的必必聲,看到的是白色的天花板。在家過身,無疑是另外一個選擇,一個起碼帶有尊嚴的選擇。//

凶宅概念真係阻住地球轉。根本應該取締!

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/health/LA56851
金管局應該出手
規定銀行只能按申請貸款者的資格同物業樓齡、是否被釘契去審批
就算單位發生十屍命案
估價都要同其他單位睇齊
不得拒絕估價或估唔足
否則最重可撤銷銀行牌照!
你持有一間?
到底有邊度無死過人?
我係無產階級
有無source
搵金管局出手叫銀行接不良抵押品
得你諗得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞