《年初四那日不要臉,走咗去拜年》

713 回覆
283 Like 9 Dislike
樓主s都為自己最後嘅大學生涯努力緊,所以近期都頗為忙碌。突然發現自己今晚頗得閒,Professor又未覆我Email住,啲Assignment又未洗做住,所以決定出一出文,短篇互動,今次應該唔寫太長了。

唔知事隔個幾月仲寫唔寫得返當初嘅Feel,今次就當返去12月個陣咁,寫下自己啲痴線諗法,睇下有冇迴響啦。

如果之後有其他番外之類嘅短篇想寫,應該都會係依到出。

第一個故:十七歲那日不要臉,join咗個OCamp
https://lihkg.com/thread/935528/page/1
lm
返嚟啦返嚟啦
你是阿俊,又稱仲尼俊,踏入2019年的你十八歲了。Ocamp之後你成功抱得美人歸,正在享受美好的大學生活。

二零一九年二月九日,年初四,今天的你不知所措,根本不知如何是好。你以為自己在成為真.仲尼俊的一刻就已經忘記了何為恐懼,但現在這種感覺再次支配了你。原因只有一個,你與「戴枝嘢」的組員們相約於今天一同上Yuki家Reu,順便賭賭錢,感受一下新春氣氛,這本應是一件開開心心,無憂無慮的喜慶活動,然而Reu前夕Yuki的一番說話使你的括約肌瞬間失控。

「阿俊,我屋企人聽日都係屋企喎!」她的聲音軟糯糯的。

「咩話!?」你大驚,開始有屎味於後庭飄出。

「Uncle同Auntie⋯⋯仲未知我同你一齊㗎可⋯⋯?」你顫抖著。

「緊係啦,佢地唔比我拍拖住⋯⋯遲啲我就正正式式同我屋企人介紹你!不過你首先要比個好印象我Daddy先,聽日著得靚靚仔仔,同我攞返個好印象!如果我屋企人唔鍾意你呢,你就大穫啦!」她抱著你說,一對大白兔緊緊的抵住你,但你當時被嚇得七孔流汗,完全沒心情享受。

下午十二點三十分,距離到達Yuki家的時間還有半小時。

「喂!死乖仔,你諗定買咩嘢上去拜年未啊?」Adan拍一拍你的膊頭。

「你第一次見家長,一定要買樣見得人嘅嘢去拜年,雖則Uncle佢地未知你同Yuki拍拖,但有個好印象都好重要㗎!」狗Kel踏入2019年的肌肉比以往變得更加結實,一身橫練功夫已修練至新境界。

「冇錯!如果佢一開始就唔鍾意你,你點樣同佢地講你食咗佢個女?」丁神托一托他的圓框眼鏡,一副先知預言的語氣說話。

「點啊,你諗住買咩啊?」你要作出選擇了。

你望著超級市場內眾多的年貨產品,今鋪認真濕濟了。你決定購買

1.嘉頓什餅
2.丹麥藍罐曲奇
3.金莎
4.《論語 — 新春特別版》

照舊正負評數作準啦。
好掛住樓主s
1.嘉頓什餅
2.丹麥藍罐曲奇
3.金莎
4.《論語 — 新春特別版》
咩都唔使講 正評左先
估唔到咁夜都有人覆
可以寫定 4.
A:我支持五餅二魚
黎啦黎啦
大家係咪都睇緊利打拜
Johnnyyyyyyyy is back
西波 拜狗唔撚識攻
平時都冇咁早醒,一定係為左樓主s,yuki大白兔
留名
繼續支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞