讀書讀到有焦慮症……

89 回覆
41 Like 5 Dislike
怕畢唔到業,辜負左家人
你係咪有失眠?
最多defer 姐,啲嘢攤開嚟做會輕鬆啲壓力細啲,又唔係畢唔到業。同埋defer多咗一年時間去學啲技能,無deadline會好好多,學嘅時候無乜壓力。不過我明你唔想defer嘅,但defer唔係一件壞事,如果真係頂唔順先考慮啦。
冇喎!
可能做太耐野太攰!
樓主努力。 唔想打擊你

但係到你出到黎做 你就知 個壓力程度 就好似 每兩個星期一份FYP 咁。

如果頂唔順。及早轉行。 後悔中

利申:civil grad 工程狗齡三年
都唔係咁灑脫牙…細個已經defer過,唔想重滔覆轍
但明你講乜既,放闊啲去睇件事會放鬆好多!
其實讀左之後都知咩料…驚驚地!
不過又冇乜技能,轉唔到行都要頂硬上!
BTW,好似我依家唔太受得壓力,係咪做contractor會稍為好啲啲?
咁你個情況都唔算太嚴重,
平時枱頭擺杯凍水,
覺得發作嘅時候就飲晒佢,
過一兩個禮拜睇吓有冇好轉,冇先在船
冇先再算
過來人 好明白你既感受
我讀大學果陣上堂成日要同人debate 但自己英文唔好又好多野都跟唔上 搞到我對返學好恐懼 係咁走堂
後尾仲驚到晚晚都失眠 一訓上床就作嘔 每逢考試present又作嘔係畢左業之後先叫好返d

我覺得你唔好將成績睇得太重 唔好成日諗住最後會係咩grade咩hon 只要你有比心機去做份fyp一定會順利畢到業既所以唔洗太擔心 加油
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞