有圖慎入) 跑全馬 腳二趾一半發紫 要點處理

362 回覆
49 Like 645 Dislike
咩叫冇知覺但又好痛
咁樓主都仲可以跑多九次嘅
樓主即係衝去急症室喇, 重上嚟呢度問?
要斬腳趾,如果唔係成隻腳掌都保唔住
用熱水浸下佢
樓主上黎報下平安
要點處理
認真 要放血
紫左都唔睇醫生
上黎連登問點處理
你當呢度神燈?
咁耐都唔回 係咪已經完左?
RIP
截左未
切左佢 參加下次殘奧
樓主夠資格參加殘奧了
痴撚線 發紫都仲唔去睇醫生 仲上連登問
23歲男徒手擰螺絲 受傷感染發黑終需截指

湖南永州新田縣23歲男子東東,1個月前在家中徒手擰螺絲時,右手食指不慎起水泡。惟他未有多加注意導致水泡破開,食指被感染後逐漸紅腫疼痛,隨後更開始發黑壞死,最終要截指保命。

據了解,東東曾在永州市一間醫院進行一周的抗感染治療,但傷勢未有緩解,手更腫脹猶如包子。該院醫生遂建議他轉至郴州市第一人民醫院手足外科治療,由醫生胡明山接診。

胡明山透露,東東到院時食指已發黑,手掌腫脹厲害,劇烈疼痛。胡明山雖然已為他急救,但因感染非常嚴重,食指最終壞死。

胡明山表示,有泥土或生銹的螺絲釘,經常帶有細菌,例如致命的破傷風梭狀芽苞桿菌,所以受傷後需及時注射破傷風疫苗,並徹底清理傷口。他亦提醒,傷口感染嚴重時需進行手術減壓及清創感染組織,如不多加護理,有機會導致截肢或有生命危險。
有無影相打卡先?
樓主睇咗醫生未,上來報平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞