做it大陸做定留香港做好?

55 回覆
2 Like 18 Dislike
轉行is must
其實係唔係apply 完真係有機會考慮 (如果google 為例)

上年fresh grad 嗰陣有keep住跟google career 個site apply
揀咗d university graduate 但都係連test 都無

Twitter 就好d
做完hackerrank之後話唔過
Google申請人太多唔可以全部都面試。一般都會做screening,recruiting先會好根據resume去快screen走一部份申請人,然後會做phone screen問一D好淺嘅問題去screen走D連淺問題都搭唔到嘅人。過到recruiter phone screen先會有真嘅technical phone interview (45分鐘),過到phone interview就會有on-site請申請人親身到公司面試。

無系統係完美,以上流程有機會有false negative,screen走咗合適嘅應徵者。以有機會有false positive,請咗其實唔係合適嘅應徵者。
以前有code jam APAC (而家好似改咗名) , 要做一份比on-site 更難嘅screening test 當年貌似兩百名內都會有 interview 機會

fg 唔做呢個 test 又冇人脈的話應該唔會有 interview 機會
code jam, FB hacker cup, ACM ICPM 等有高排名不妨寫落resume。頭一輪screening應徵者超多,recruiter每份resume只可以花好少時間去睇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞