做it大陸做定留香港做好?

55 回覆
2 Like 18 Dislike
正因為睇過一畝三分地先講難standout,中國平均工資3000餘元,tech giants幾難搵到低過百萬人仔年薪,重有options乜乜柒柒一大堆,逗哩個數嘅中國/印度佬幾難唔係佢哋國家嘅top 1%高收入者。

雖則都有強國印度佬喺香港爭ibank工,但好難有同等程度嘅競爭
https://www.glassdoor.com/Salary/Facebook-Staff-Software-Engineer-Salaries-E40772_D_KO9,32.htm

Facebook Staff Software engineer average total comp (in USD)
201.5K base salary
40K cash bonus
260K stock

total 501.5K USD pre-tax
assume 40% tax

estimated after-tax income: 284,990.19 USD (or 2,236,846.68 HKD)
https://www.taxformcalculator.com/tax/501500.html

A staff engineer in a big IT firm are in the upper middle tier probably among the top 10%-20%. A fresh grad is not going to make this kind of money, probably 1/2 of that.

What is the total comp of an SVP in a local ibank?
同意,外國同大陸公司bonus多撚到,香港公司多數得1個月bonus so9sad
係香港做左4年ap,覺得係香港做it發唔到圍,真心想揾下其他出路
係嘅,計埋total package我諗係輸嘅,但人工嘅嘢,都係supply and demand、有equilibrium、同難度成正比。

記得你話喺Know屎留過腳毛,我諗我同你應該同一間U都聽埋相近嘅料,fg去Google嘅case幾年先有一個啦,就算數另一間金融嘅G記都唔係年年有local入,無估錯嘅話跳去美國Google嗰位都係先喺G記做過summer再跳,我信唔係登天咁難,但返返正題,哩種人教返身邊啲人用咩心法去建立career多過要聽人意見話去邊邊邊到好搵啦。
叻都唔一定識得planning。例如我有做interview包括intern,我phone in過海外學生嚟美國做intern,我覺得香港學生可能無其他地區學生咁進取。internship嘅野其實有D似抽獎,你過到某個technical bar就會有機會,唔好怕人地MIT Stanford。唔試就一定無機會。intern做完可以make connection,CV好睇D幫你搵下一份工,甚至有intern convert做full time。
我老友本身向大陸條條fing, 月領不足1萬人仔
去美國讀完CS master後,年薪10萬美金

咁佢係咪1%啊?
通常配股係正規科技公司既做法
大陸,fg都有兩皮(人仔)
leetcode差唔多做哂最高級以外既algo題
但ibank年年apply哂咁多間
剩係得一年有高盛interview
但最後都未in佢就話已經請左人cancel左

無人refer local根本唔洗諗入香港ibank
佢根本係連in都唔in
BTW,我知由香港直接去美國Google個師弟唔係畢業入GS,係畢業後入恆生做IT officer。去GS應該另一個入。
受教受教,自問算aggressive,原來可以更aggressive

BTW UG fg稅後都有2.2M一半,過百萬一年?咁就真係多過我expectation,本身預total comp 1.1-1.2M hkd稅後700K,ibank 4-50K per month,加一兩個月bonus around 600K,本身係咁預。
返大陸.
唔知experienced professional係點,但我唔係識好多人嗰種,計埋intern/grad program的話都知今年至少三間美資BB係有local會入,不過多印度/印尼人係真嘅,但佢哋可能更難有referral啦,香港人唔去報先係保送佢哋入。

又唔覺得事實係香港人就唔使諗,又可能係開始請多咗junior technologist所以多咗local有機會,因為我都係得香港護照。
美國
Silicon Valley new grad 而家好多公司,唔只FAANG,都俾120K base (稅前),差不多1M HKD。120K average 無咗1/3稅,但bonus同stock加返要過1M HKD after tax其實係可能,但要睇公司。

不過Silicon Valley 120K唔算高收入,唔好諗買屋。呢度樓價同租已經同好多人收入脫節。

兩大文明古國嘅學生,響未畢業已經plan點出國。我覺得香港有志去外面闖嘅同學可以學習下。
想去美國做嘢有無suggestion
應該target大公司 細公司?
睇邊d site? 淨係寫明有visa sponsor 先apply?

但而家H1B收緊咗咁多 有幾多公司真係會想請 Asian

定係搵remote 之後做一年?(呢條path好似唔使用H1B)
而家H1B要抽籤,大公司會比較好,如果抽唔到可以試下去其他office做住先。細公司就未必有咁嘅安排。

收緊H1B同係唔係Asian無太大關係,歐洲人嚟美國都係H1B。

如果係MNC有Asia offices其實都可以試試之後L1 transfer。我識有高登仔讀另一間local U,佢係去北京後再去西雅圖。
我聽閒入左google 做 係讀 IE , 不是CS

有錯勿屌
美國 CS 係神科 ,但香港就是
各位你地認為CE , IE ,SE 既出路點 ??
同佢唔係太熟,見過幾次面,淨係知佢走咗。佢degree係BEng(Software Engine),應改係CS department但唔清楚係唔係。另外佢internship係Morgan Stanley,唔係GS。

如果講唔係CS degree入Google。我見識過奇人NDS紅磚大學讀會計但太愛電腦take晒可以讀嘅有關嘅科目。跟住佢咗第二間公司做然後入Google做engineer。我覺得呢個先勁,好有heart。
香港CS係水泡科
大陸CS係神科
入到BAT老閪都去啦
我記得紅磚大學 好少comp 既free elective ,來來去去得3,4科
大部份重要科都唔係free elective 既
我知cityu 有位讀BEng 去左做google ,佢都不是CS 人
好似叫Frank Wong
如果係EE,Maths果D我都唔覺得奇,就算Physics入大IT公司做software都唔奇。我起碼識三個Physics PhD響Silicon Valley唔同大小公司寫code。但accounting轉做IT engineer就覺的幾特別。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞