做it大陸做定留香港做好?

55 回覆
2 Like 18 Dislike
見大陸it好似幾好揾,大家點睇?
識人既梗係返大陸做
其實想問大陸做hardware 野 係咪好d?
呢家d 大學CE (computer engine) 係HK 到做等死?
想舒服啲 咪去大陸囉
如果做 R&D 香港有廠你做 ? Design 做好圖又要send 上去做demo ,Cost Control 我掉個港仔上去好似仲好
好人好者點會去做,有料都出國,人工又好pay

冇料去邊都死
唔做IT最好
大陸都開始炒緊it 而家仲上去會唔會太遲
大陸it 返996
去外國做
話去就去,唔使簽證?中國是法治國家!
人地係好過唔少人,但無論大中細公司,都係不停OT,用時間,用條命換錢
做IT去外國啦

外國IT係神科
哩種思想真係將啲嘢倒轉晒嚟講,直情係傻、戇鳩、無腦。

你都識講喺外國(尤其美國)係神科,神科咪畀神人讀,要出國做嘢先要拎簽證,要有公司簽就麻煩喺班local中standout(即係喺班神人中standout),你估話去就去?

講到好似喺香港搵唔到食出到國就可以痴人CS神科牌頭個金糠咁,事實係喺香港都唔夠人爭嘅出到去個競爭力只會畀人更低。

喺香港fg入Ibank甚至BB嗰班去美國睇怕都唔會個個入到FAAMG,但調返轉就唔同。

你哩種講法就好似喺香港入唔到八大呀?去美國啦,佢哋有八間Ivy,加埋Stanford, Chicago, MIT, UCB, UCLA, CalTech, Duke等等等等一大堆,好路數過香港多多聲啦。

正因為香港CS非神科,神人本身就少,要喺大多數普通人中standout易好多添啦,leetcode都唔使做幾多就入到ibank,計埋稅後人工又唔會輸美國幾多,根本香港讀CS搵工就已經係easy mode,叫啲easy mode都爆唔到機嘅人去玩hell mode係咩玩法。
但係做ibank應該好大壓力
同埋好似冇免費嘢食
不過其實得F同G有,AAM都係冇
免費嘢食都有,無咁多啦。

壓力就與其話係industry specific嘅壓力不如話香港本身就相比外國之下唔興work life balance。

睇過你回post,你又有冇壓力
咁實有嘅,不過自己同自己講唔會做掂錢嘅嘢
真係掂錢嗰班喺front office做同埋拎更高人工了。

不過我信壓力/智力要求同人工會成正比,除非天才遇乜都應付到晒,否則逗咁上吓人工點都有返咁上吓壓力嘅。
Apple Cafe 公司有subsidy俾出面平,食物 performance/price ratio高 。
Google而家伙食差咗。
神科呢套係港人思維
美國邊有神科唔神科
佢地CS一樣收得好濫,但淘汰率高

同亞洲個套難入易出好唔一樣
我同你講,唔洗standout
但個degree要向美國讀
無既麻煩去美國讀個Master
洗高個GPA
之後多d刷題
盡量做intern
詳情見 一畝三分地 論壇
我朋友唔係名校,大陸人,master轉系申讀電腦,已成功在美國做P仔
唔係話去就去但亦唔係登天咁難,我自己係直接由香港請過去美國入well funded嘅細公司後來先去大公司。我識有同校師弟都係直接由香港請過去美國Google。我亦知有人(自己用其他local U)由香港去北京嘅Google同Amazon做幾年後transfer去咗美國。

至於人工問題,只可以講唔可以淨睇薪水,要計total package。非經常性報酬例如花紅同股票可以好significant。我唔信香港可以俾到呢度大公司稅後個total package。而且香港都要交稅,個difference唔係40%咁多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞