初入canon ff,揀EOS R定係5Div?

34 回覆
2 Like 9 Dislike
想一步到位,宜家先入5Div會唔會太遲呢?未來出5Dv嘅機會應該唔大?EF似係末路,不過部Eos R又未成熟,唔知要等到第幾代先會出pro幾
咩用途多?
暫時非搵食,平時主要係影人或者去旅行影人同景,拍片少。

其實都想喺攝影界發展(非婚展),想一邊自己有部ff機練,一邊有機會就搵下part time學嘢,學下打燈之類。
EOS R
而家入無反係perfect timing
唔拍片 eos r係唔錯
同問
無機身防震,鏡頭少,multi function bar 又廢,你肯定?
而家好多鏡都有IS; EOS R 黎緊一定多鏡過5D mark iv; multi functional bar 係廢但係 mirrorless 一定 future-prove 過 DSLR.
我半年前入手咗 D750, 見到之前出Z6 Z7 真係好後悔
但係好多定焦都無防震呢有機身防震等如所有鏡頭都有防震
咁不如等canon放棄multi function bar先買啦,呢個價錢買eos R 根本搵笨
咁我都覺得學嘢嘅話用5D mark iv 係正宗啲
Btw 乜5D mark iv 有防震咩
學嘢其實無反都學到,只係覺得為canon 而買canon好無謂,錢就比左,但係買返嚟嘅嘢好雞肋
其實上星期Canon除咗公佈RP,仲公佈咗今年內會出6枝RF鏡,即係今年內會齊大三元,似乎今年尾會有Pro
Nikon Z6唔得嘅
Why not sony
總之邊個叫你買for R / rip就係鬼
2015spec 賣2019價錢係咩玩法
無反買canon完全唔掂, spec廢其他廠一等
睇埋部EOS R Pro 先? 感覺上Rp 係為低階無反市場研發, 功能可能只係Pro嘅一半。
不如睇埋s1 s1r a7siii z6ii z7iii先

睇價錢做人者, r 機身一手139xx 連adapter ,價啱咪買, 自己開心就得

我自己就賣左部5d4 換r, 反正ef 鏡可以keep 返, 而且終於可以用peak focus 就支1.4/25 , 另外對焦導引相當好用

未來好明顯canon 全力rf mount, 淨係支35mmf1.8 已經相當唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞