嚴選鰂魚涌/太古劣食

455 回覆
116 Like 4 Dislike
佢同翠華都衰撚過澳牛
入去簡直係搏比人屌
我住太古城,平時經常係太古坊附近
其實我覺得好多都唔差,靜係鰂魚涌果邊既有
隨心海南雞飯、坐忘、蝦麵店、海街丼魚生飯
小倆口蛋餅、鯛魚湯、asiri北海道野、yo bago
金峰既粥、利苑鍋貼、周月沾麵、aeon間nakayo食堂燒魚飯
咖啡有espresso alchemy既flat white

太古城就少啲好野食,但都唔係無
Thai pepper、千兩、阿詩瑪、大勝軒原味沾麵
丸龜、food court既日式冷麵+鰻魚飯餐、mos burger
Coffee Academics啲咖啡都叫正常

就咁數都十幾間,就算唔係天下美味都一定入到口
銀座章魚燒不知幾正
都覆下我心目中既劣食,費事人地話我乜都擺得入口

呢兩區所有茶記,間間都難食到on99
所有米線越南河都係劣食
美心旗下所有都唔得
誠品全部餐廳尤其九湯屋 sensory zero
太古城2樓food court全部唔得
華昌態度又閪又難食
金太郎
小皇府
銀座梅林
Pokka cafe
市川 收咁貴 魚生飯無醋
名家 態度衰到
喺連登講劣食=on9
因爲間間都又難食又貴又態度差
講真唔特別好食
試過唔會番轉頭 見到眼都凸埋
三哥個位咁細 希望佢做好d外賣流程
幾時開返間吉野家同薩莉亞
佢個小籠包好高汁喎
大阪燒好食喎
小炒王好好食
睇到呢個post 就諗起以前係太古坊做過4年野, 每日都係食得好頹
好多間茶記都係普通甚至劣食黎,
求其講以下幾間例子
新雄記冰室
八達茶餐廳
新金源茶餐廳
新成業茶餐廳

龍鳳真心垃圾,又貴又難食
海街丼都好撚難食
大叻油撚到仆街食完翻公司成身又臭
之前返過太古幾年
基本上唔好食又唔抵食
抵食嘅話利苑隔離行落啲有檔粉面廿蚊有找
貴d就坐忘 有運燒味飯都唔差
糖廠街賣燒賣魚蛋果幾檔野都好撚污糟
有次同同事一齊食 食完一陣就一齊唔舒服同嘔
其他咩男女主角 龍鳳 濱海街果堆都係垃撚圾
太古坊間漢堡包覺得唔錯
個芝士蘑菇安格斯漢堡
個人覺得鰂魚涌基本上茶記己經唔好食,性價比又差
啲人話旺記冰室好食
但我次次去都好多人排隊 就未試過

自從開咗太古坊
同船塢里間商業大廈、太古城三面夾住
鰂魚涌呢個地段啲物價越黎越貴
小店捱貴租根本做唔到落去
望到康怡新開個間茶記差唔多70蚊一餐都幾絕望
遲啲英皇道1001開埋 我諗100蚊一餐飯都有可能

鰂魚涌有時都幾心痛 而家只係一個窮撚住宅區+商業區嘅混合體,迫窮撚捱貴野
點子巷 lunch個船家湯粉 收成60蚊但同越南嗰啲兩三蚊包即食河粉一樣味
以前116總站有間車仔麵好好食
牛牛牛都正丫
小巴黎狗飯嚟㗎!得個平字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞