有時咁岩車埋朋友,最伯佢係車上做乜

451 回覆
648 Like 11 Dislike
揸到去到路口時
“中”前個身幫你望有冇車黎,過唔過得
大佬呀,你阻9住我睇鏡
我日日揸車而你個牌仲放係雪櫃
駛鬼你幫我望
我車人從來唔會介意有冇人傾計
作為司機亦唔應該同人傾
揸咗車十幾年從來冇聽過咁樣係冇禮貌
反而啲撚樣問都唔問坐前座先最冇家教
個位唔係最親都唔會坐啦
係咪以為自己坐順風車大撚哂?
多謝你不問因由嘅示範
獨特唔代表正確
你與眾不同冇問題,但係所謂嘅禮節係幫你喺社會到行條容易嘅路,你係都要向虎山行,唔通唔比你咩
如果你揸左十幾年車都冇聽過呢個講法,有冇諗過點解身邊嘅朋友冇提起,定係根本冇人同你講?
你係唔鐘意人坐前面嘅咪提早單聲囉,點知你份人咁特別會介意人坐前面 你又要車人又要叫人撚樣,好明顯佢唔啱做你乘客
坐前面係約定俗成既禮貌
既然你特別D介意人地唔問你就坐前面
咁你一開始就唔該講明
唔關渣左幾多年車事
所謂嘅禮節根本唔存在
唔好以為你一定正確先得架
你要人坐後坐係咪又會提早單聲呀
根本你哋就盲目咁做緊啲自以為有禮貌既野
當大部分人都係咁做既話
唔敢講一定係岩,但一定錯唔晒
坐順風車坐前面不嬲都係禮貌嚟,正如你收禮物/人地幫完你會講多謝唔該一樣,唔需要解釋
除非你係多謝唔該都唔會講嘅撚屌
我咪就係正正講緊你依啲人
所以大家企既立場咪唔一樣
再拗係永遠無答案,因為係對立
你收禮物講多謝既目的係表達謝意
坐前座係要做乜
如果唔存在點解釋咁多人指出同一樣野?你估真係 Mandela effect咩
留意返我冇話過我係正確,只係跟隨大多數人做法,唔好扭曲我句說話
你去扒房叫牛排要唔要問先會比刀叉你?但係你講到扒房應該預設比對筷子你,落單再問你要唔要刀叉喎
其實係你盲目咁去defend你個論點,呢個禮儀好多人都識
sorry 唔係想拉到咁遠
不過你呢種思想正正就係香港衰落既原因
表示對司機嘅尊重,你諗唔到唔代表冇意思
好多人代表一定啱?
以前睇康熙有一集講
D女藝人勁嬲有女坐老公車副駕駛座,話呢個應該係女主人專用既位,坐得一定有野
搞到我之後坐老闆車都唔識,想坐後面
(老闆娘都向公司做野
點解?
你又來啦,我都冇話啱,你有冇睇我打嘅野
你冇話啱就得啦
等你講好耐
我上面咪講左囉,客氣地同司機交流嘛,你真係金魚記憶
冇人問你
同埋上面我都講咗
司機揸車傾咩計?
坐後面係當人司機
你個人咁兩極化,我冇話啱唔代表錯喎
「我冇話啱唔代表錯」
咁你返緊工/學又做乜上連登啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞