Apple watch ⌚️ 用家討論區(26)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
Apple Watch款式總覽

Series 4(2018年最新款)
Series 3(2017年推出,官方得番少量款式繼續發售)
Series 2(2016年與Series 1同期推出,官方已停售)
Series 1(2016年與Series 2同期推出,官方已停售)
Series 0(2015年推出,官方已停售)

歷代Apple Watch比較(按圖可放大)

1. 每一個Series嘅Apple Watch會按跟機錶帶或錶殻材質細分為普通版、Nike+、Hermès及Edition四款
普通版—
最傳統嘅版本,最多色/材質嘅錶殻可選擇
Nike+版—
Series 2開始有嘅版本,跟機錶帶設計為運動而設,同埋會多一個Nike獨家錶面,得鋁殻選擇
Hermès版—
Series 2開始有嘅版本,跟機錶帶名貴啲,同埋會多一個Hermès獨家錶面,得鋼殻選擇
AC+價錢貴過人,但保嘅嘢亦都多啲(錶帶保養由Hermès負責)
Edition版—
超級貴嘅版本,Series 0係黃金錶殻,當年索價(最平)10萬一隻,銷量慘淡,係Apple Watch極失敗嘅系列
之後Series 2/3轉用陶瓷錶殻銷量都係一般,最後Series 4終於cut咗呢條line

2. Series 3起按連接性分為GPS版及GPS+LTE版兩類
GPS版—
允許用家喺手機唔跟身嘅情況下紀錄跑步/游水路徑
GPS+LTE版—
允許用家喺手機唔跟身嘅情況下紀錄跑步路徑同埋透過eSim打電話/用data上網(要你用緊個電話plan支援,亦都可能有額外收費,詳情問番你個台)
Series 2得GPS版,而Series 0/1既冇GPS,亦冇LTE,只係一隻普通度心跳嘅錶

3. Series 4嘅錶面由以往嘅38/42mm加大到40/44mm
—雖然畫面大咗,但錶身大小同以往相約,Series 4 40mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅38mm錶帶互換,Series 4 44mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅42mm錶帶互換
—雖然Series 1/2/3可以update到watchOS 5,但watchOS 5專為大mon而設嘅新complication錶面得Series 4先有

4. 由Series 2起嘅Apple Watch都有50米防水
—官方話游水冇問題,但潛水/滑浪唔得,自己衡量風險
—Series 0/1只有1米防水,即係只限落少少雨/洗手
注意:如果隻錶因為入水而損壞,會當人為損壞,有AC+就補幾舊換新,冇就俾幾千買過隻新

5. Series 4新增嘅電子心率感測器(ECG)暫時得美國用到
暫時唔知香港幾時/咩情況下用到(因為醫療設備要批),如果因為呢個功能而想衝S4嘅朋友要停一停諗一諗

6. Series 4其他特別賣點
—跌倒偵測 :如果隻錶sense到用家跌親而過咗某個時間都冇反應,就會自動打999報警,對老人家/行動不便者係極有用嘅功能
—具備觸感反應的數碼錶冠:轉個錶冠嘅時後會有「卡卡」聲+震動feedback
—64-bit處理器
想問下大家意見

如果

AW3 42mm GPS+Cellular 不鏽鋼 $3793
AW4 44mm GPS+Cellular 鋁 $4199

大家會揀邊一隻?
AW4
想買隻AW4 44mm 鋁 GPS,知唔知邊度有優惠?電訊商平一二百,但係變相要買GPS + LTE,一來貴左幾百,二來LTE我未必用得着
竟然大家投到咁一面倒, 係因為粒CPU快一倍吸引到大家?
有新買新
因為你AW3買得太貴
之前中移動賣AW3鋼二千幾
我知道得太遲 而家得番38mm

CSL又搵左好幾間都無貨

$26XX我捻我都會揀S3
而家買aw 就買4啦
睇左咁耐,前日終於買左人生第一隻Apple Watch

44黑鋼米蘭帶
有冇巴打知邊間boardway仲有44mm不繡鋼配白膠錶帶買?
佢地好似冇賣鋼版
原來係咁,唔怪得搵過幾間都係俾nike嗰款俾我睇
感謝
去電訊商睇睇,會平百幾
但都唔係間間都有貨
我都想買呢款,錶帶有無刮手?

仲諗緊the club用分平少少買,定去其他地方買
完全冇刮手,好舒服
我自己係smt網上買再食信用卡優惠買
有冇人更新左5.1.3
會唔會用電快左?
邊有咁快會知
其實同之前差唔多
x2, aw4 上左冇乜特別
AW4 爆左mon 又冇買到AC 係咪可以直接買過隻新
有冇換mon介紹
有冇人近排轉台/續約,免到aw嗰18蚊?
著唔著到先同過左期未先, 著到既話可以試下上網買AC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞