如果有藝術台就好

167 回覆
166 Like 8 Dislike
係wor
我一直都好狹義咁睇藝術兩個字
呢層冇諗過

我諗既就係: visual art (creative art, fine art, contemporary art .....)

創意台:二次創作 等等

利申門外漢
push
但係按樓主嘅提議
叫「視藝台」會唔會好啲雖然個名有啲膠
直覺話我知叫視藝台會靜過黑洞
Pushpushpush
純粹係覺得「藝術」呢個字定義太廣
基本上包埋音樂台同創意台改歌仲有講故台

不過如果真係搞個新台的話
algorithm個邊使唔使整整佢
而家上熱門嘅
都係啲多comment多正評嘅post
但係藝術台係咪應該picture-oriented好過post-oriented
例如針對某個comment入面嘅某幅圖畀正評
好勁..
我連而家上熱門既準則都唔知....
我記得好耐之前admin好似講過

我覺得algorithm個問題真係要正視
連登風氣唔鼓勵認真創作
例如
你畀心機畫畫 VS 八卦起底批鬥
後者成本低好多,打篇文以偏概全引戰有幾難,結果都上到熱門
相比之下 前者當然都可以有好多正評啦,但係創作成本大好多
但係依家algorithm
係唔會考慮你畀咗幾多心機
唔會考慮內容本身嘅質素

而正負評/留言數量更多時候反映嘅係「爭議性」

講到明啦,係「熱門」而唔係「高質」

其實
娛樂台講八卦
同埋
認真討論藝術嘅po
都係用同樣嘅algorithm
內容截然不同嘅嘢
邊有可能one size fit all 呢
所以依家學術台都好少有認真討論學術嘅po
當然呢樣嘢有好多原因啦
但係其中一個主要原因
我相信係
依家嘅演算法根本不利高成本(時間、心力)嘅post
創作者缺乏誘因(正評、上熱門、關注度、社群參與)去持續創作

藝術台要搞得好就要處理呢個問題
初步來講 藝術台嘅演算法應該同其他台唔同
至於具體個algorithm點設計呢
就要集思廣益啦
認同樓上巴打所言

但講上熱門已經好遙遠既事
首先推一推個台

多謝巴打支持
加油
我都想睇多啲高質畫畫po
定係直接叫繪畫台就可以
講真叫藝術台可以吸納埋詩詞、舞蹈、原創音樂、散文、皮革、金工、木工etc
其實我唔做work,但鍾意share下d art criticism喎。
支持! 我就係想多d 呢d post!!
我一開頭冇顧慮到咁多方面
但我覺得藝術台包埋呢d都可以
有埋戲劇台就正
我私心黎講 的確比較係想睇畫
但如果以一個論壇 我覺得開個較大範圍既台會好d
因為其他巴絲都想睇唔同方面既藝術
論壇最緊要都係有人討論
巴打你指舞台劇?

如果電影劇集個d 影視台岩唔岩你?
咁又係
但係範圍太大會唔會同其他台有重複??
上面森無無巴打提到嘅「詩詞」,其實係咪學術台嘅範圍?我記得戈登探長巴打有開po講中國詩詞
至於原創音樂,會唔會係音樂台/創意台嘅範疇?

所以我唔知 依家藝術台嘅定位係點
定闊啲無問題(可以好似音樂台咁整分台)
但係可能要考慮埋點樣整合其他台嘅主題
@望遠
Push
支持
push
佢放喺創意而適合啲, 因為改歌都係喺創意台咋嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞