即影即有貼相 / 集中討論post (12)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
巴打有冇推介
我係ebay搵到啲flash bar平平地
另外仲有mint閃燈,不過成部機咁貴...
我冇MINT燈
我就有幾支古董閃燈 副廠
操作正常
(牌子唔重要--其實都係外置電芯去俾POWER)

你應該唔難喺醫悲見到
當然淨係寄一支燈你可能會覺得未必值
可能都半部相機價值

BTW閃光燈如果UNTEST我唔考慮
香港有人肯整閃光燈都應該貴過買新

亦可考慮支那LED燈
光度夠打光主體其實已經OK

因應返你需要去揀啦
舊寶記原廠
第一頁有的
日本造
初初玩就預咗要課金
觀景器望出去唔代表係影出嚟嘅嘢
其實想買sx70
不過都唔知去邊度買
又唔係好信得過上網買
最驚係買個時連賣家都唔知佢有咩暗病

利申: 瀨過嘢 見過鬼好怕黑
有無巴絲試過係mint買sx70?
我知好
貴嘛
咁唔熟 又要好 貴都無辦法
INSTANT DREAMS | Official HD Trailer (2019) | DOCUMENTARY | Film Threat Trailers

https://www.youtube.com/watch?v=Z5mSkadMK8Y&feature=share

係ebay買可return個啲
補充多少少,我買過兩次菲林機都ok,係美國seller
學巴打話揀外國seller會好啲,中國就一撚定唔好買

我愛寶麗來
至於買外國機當然希望一Q中
RETURN始終唔係大家希望見到

總之 機身有爛即係跌過
幾平都唔好要
除非你要零件咁另計

得閒望吓先 唔該咁多位巴絲
如果部sonar ok,買多部sx70(非sonar)收藏,寶記機好靚
SONAR唔壞的話其實好耐用
SONAR亦唔易壞
壞親就冇得整 只可以換
(搵SONAR冇死到嘅爛機來換)
其實係比原SX-70耐用

不過香港人 你明啦
獨沽一味 一鍾意就所有人都狗衝原型機

SX-70銀機拉絲款我都有好似3架各有少少唔同
(磨砂刻度/裂像刻度/裂像有數字[英呎])
另外一架係頭先講自己整返果架 絕對拎來粗用
大部份相機都係ebay買

日本賣家係最好,包裝好,同佢講部機有問題都肯退維修錢甚至全數

買過部鬼佬Alpha1,成陣煙味,又遇過幾次包裝差裡面好鬆散
宜家日本醫悲古董機貴啦
(其實醫悲邊度都貴,當炒嘛)
反而我近期都係本地買
試過德國1.5磅重寄來收我6磅
大量德文報紙學德文
690同670之間爭扎左好耐
兩部機各有各方便
Btw想問下690枝鏡頭比起box type個啲爭得遠唔遠
690係摺機
670係…盒機?

我記得當年個台灣菲林鋪老闆就話要680唔洗貴D買690
不過我唔記得左個原因

鏡頭…都係膠鏡頭啦就
Mint Slr670
我本身用緊660af boxtype 膠鏡
我上網搵spec 690好似係玻璃鏡
有錯請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞