即影即有貼相 / 集中討論post (12)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
自己改仲快

我都係自己改做konica
想太多,而家個 square光學成像都咁差,佢無可能出到wide
出wide都無用
放大到square已經得番唔夠100iso
出wide可能得番iso25?

買部nikon version玩就可以
熊貓巴有咩賽後包膠 

都back咗啦,同埋本身諗住當禮物送 
HOW TO MAKE INSTANT 4×5 FILM AT HOME

https://www.diyphotography.net/how-make-instant-film-home/

Lomo wide?
咁你如果有一定距離加上細燈應該個影響就冇咁大
始終動物冇閃光燈個概念
不過我都係習慣夠光先影冇光唔影 (懶)

好想出

Ebay買咗sx-70 sonar,等收貨
本身唔熟相機
驚買二手有壞唔識搞
想問下新手想完即影即有,個人鍾意wide既size多過square,而家入手fuji instant wide 300 好唔好,爬完文見多數人都話推新手用富士先
闊300好似係強閃
如果唔中意強閃就老母闊
多啲嘢玩但貴啲
但係lomo係咪真係比較難控制?驚要課好多金先
外國法規保障消費者比較多
EBAY最好盡量問對方
同埋一定唔買中囯或香港賣家
(好易睇 香港寄貨要用中囯郵政果D所謂香港賣家)

SONAR機有破爛盡量唔要
點解爛?你諗到就明白

SONAR機最大機會係死sonar
最濕滯係果個3吋故障
(即係SONAR死左 永遠對焦都係去3吋左右位置)

近排外國機都貴我覺得就
唔怪得部古董版sonar onestep旺角有間野夠膽死賣HKD950啦
巴打有冇特定影D咩?
自己玩 定係陪人玩(例如屋企人/BF/GF)?
用來影貓貓正呀
絲打來
我主要係自己玩咋,多數影景(街景同花花草草)少自拍。想玩即影即有唔入數碼存粹係因為好鍾意即影即有個種feel,雖然唔知影唔影到咁 所以一開始想要搵d易上手既等自己感受下先
想問各位會係邊到買富賤square 相紙
咁你期望架機純粹影到(傻瓜機)
定有咩特別要求?
第一頁
睇漏左
我今日行過部分地方
資料都仲update嘅
係,件貨係美國人,同埋見佢幾好評價
不過諗緊買多舊閃燈影室內,原本bid slr 680,俾人搶咗
閃燈買入電果種唔好揀一次性即棄
長用長有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞