[KPOP] 2019 K-pop討論區 (3)

1001 回覆
19 Like 15 Dislike
bp上美國啲節目 上完啲人有評價好正有負都好合理 但淨係cap曬啲負評出黎就代表曬所有美國人/歐洲 我覺得對佢地好唔公平
我都係咁話
畢竟fb ig呢D平臺好多人都係真身留言
未必會mean到咁盡

但係呢堆評論無論好定壞都代表唔到咩野
大部分人都係食下花生就算
唔好講搬專刷榜
可能連download/聽多幾次都廢事
始終美國市場太大 有太多選擇
加上呢次出道都hea下hea下咁
唔出新英文歌都算 連英文版都無 誠意欠奉
想紅都幾難
又唔洗講到好似個個idol團fan base都大到可以由朝刷到夜咁
就算係最紅果D男團,咪又係維持係榜單頭幾名三至五日左右
路人永遠比粉絲多
過咗新鮮感期,無咗好奇嘅路人聽咪又係會跌,最後得返午夜時間刷到上去。

機械人就真係由朝早到凌晨長期6-80萬人在線狂聽瘋狂刷存在感
用機械人咁簡單就得上到位
要市場策劃部嚟做咩?
炒晒佢哋買多幾個機械人plan算啦
先用機械人刷上榜首爭加曝光率 然後多咗人聽過、有傳唱度=個plan買得成功
留言好評account大多數來自東南亞
或者可能係上錯節目啦,晨早流流有時間睇電視果班都係C9、退休阿伯,唔係佢target 嘅觀眾。負皮都好正常
唔怪得之你做緊太空人

就算Nancy正都唔好j到自己懵懵下先得㗎
誤導自己都算 誤導到人就唔好喇
求其啦
但整張圖個位 好比心機

正皮
男團係對音源榜有一定影響,但影響冇想像中咁大,如果唔係男團攞一位都唔會咁依靠銷量

而家freeze咗1-7點既排名,除咗真係天團level (BTS + EXO)之外,基本上係冇男團可以單靠fans刷上一位

而無可否認BTS國民度都係極高,對得起呢個音源成績

最重要既係買榜做臭咗「逆襲曲」嗰朵,以前聽到呢三個字,諗到既係Heize靠韓國落雨逆襲既因為下雨了,尹鍾信低成本製作但韓國人照buy既Like It,再遠啲有Hani靠fancam逆襲既Up and Down;而家啲人見到就諗起Nilo、Shaun呢啲,就算一首歌真係靠自己逆襲都好,都避唔開呢啲爭議,簡單黎講係大眾對音源榜單失去信任

Nflying 首 옥탑방 逆襲緊
大家有興趣可以聽下
都唔錯
係幾好聽

原來都入咗百名內
見你地講先search嚟聽 原來今年1月都有出歌 都幾好聽
幾時先到day6逆襲
由一開始1000名,最近350幾名,到尋晚97名
睇完子魚煮野食
又幾有趣
唔同風格既作品都咁高汁
點解無份
有冇人近排有睇the hit e個綜藝。

佢地搵番d唔同世代的歌手

一齊將自己的金曲混曲。

近年的第一集有lovelyz.今集就有BTOB同金請夏。

起碼俾我地認識番1d90年代的韓流歌手
每一首都好好聽但係都唔逆襲

子瑜D性格好休閒好舒服
Dreamcatcher 又幾時逆襲
咩係性格好舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞