跑步黎講,鞋墊真係好重要

148 回覆
137 Like 9 Dislike
幾年前有參加過渣打半馬,但呢兩年就因為高足弓而腳痛再跑唔到步,甚至連行路都痛,以往一直keep住跑既努力每日都慢慢流失,果陣跑左2k已經再跑唔到,勁灰心

睇醫生佢話我因為雙腳承受壓力太多而有足底筋膜炎 ,後尾先知波鞋/跑鞋係其次,不論行路同跑步,鞋墊先係最緊要!

因為著適當既足弓承托鞋墊,可以改善先天偏歪問題,防範行路/跑步足底筋膜因不當的拉扯引致發炎疼痛。

後來食左藥又著左醫生鞋墊好好多,但因為醫生鞋墊貴又易磨蝕,所以我好返之後我就無再著,開始試下其他鞋墊

以下係我用過幾款鞋墊都覺得幾好,誠意推薦!

1) super feet 橙色

香港幾出名下,上網search好多巴打/痛症人士都有著,美國牌子

我著過都算ok,最好係跑步避震功能,我問十個師兄有六個都係著佢,幾舒服

但自己認為唔夠服貼,壽命一年,價錢4百蚊左右

2) currexsole

呢個幾冷門下,德國野,好多大鋪都無,但有時跟個fd去買野時見到就試

比較特別係除左足弓之外仲會度埋腳形,唔同腳形同足弓就著唔同顏色

佢地最重點係塊足弓片,最適合本身腳形/有足弓問題既人士著,有效改善痛症 ,好過醫生俾果d鞋墊

而家著緊佢地藍色run pro,暫時著緊一個月,筋膜炎都無再復發,算ok,壽命都係一年,價錢3百幾

3) scholl

完全冇SUPPORT, 有D軟野踩下咁囉, 價錢最平易買到咁解, 完全唔係上面個兩隻既級數!

各位師兄仲有無鞋墊推介,一齊分享下
巴打 想問下點知自己隻腳有冇問題?係長時間跑會有 定因人而異?
幾日前買咗Scholl, 真係冇乜感覺
上落樓梯同跑步不嬲都傷腳嫁啦

關節勞損得快 跑步?不了
有人扁平足, 有人高足弓
O型/X型腳, over/under pronation
買鞋/買鞋墊之前要知道自己咩腳先
用開百零蚊垃圾鞋墊
有又真係好過無既

留名先
Adidas Ultra boost 點睇?
我覺得好好著,好有彈性
Dr.Kong
我都有嚴重扁平足+足底筋膜炎, 用過市面上現成嘅加強足弓支撐鞋墊例如Spenco total max support發覺都係唔夠做, 結果都係幫襯2千幾蚊果d訂做矯形鞋墊先至有效
著某幾款鞋行一陣足弓位會有刺痛,跟住腳底有少少拉親既感覺
係咪都係筋膜炎? 但有D鞋又唔會
著dr kong 著左會好轉左
但唔知係唔係著耐左 好似冇咩效
前掌會痛 有無效
足底筋膜炎真係做運動既人通病

2) currexsole

巴打請問呢個你係邊買? thanks.
Nike Air鞋ok?
著扁平足跑鞋要再用扁平足鞋墊?
二千幾既訂製鞋墊真係諗左好耐
用咗可以扮米九
留名學野
之前又係跑步筋膜炎
去左醫院整鞋墊 效果一般
之後去左做衝突波就好左好多
但一跑得密 就又出事
Running in highly cushioned shoes increases leg stiffness and amplifies impact loading
https://www.nature.com/articles/s41598-018-35980-6
我懷疑自己輕微長短腳加扁平足...
男人老狗打開波 跑六分半pace 都好辛苦
應該係先天既, 我嗰時係因為痛去check先知腳形問題, 我諗去香港足脊檢查中心應該就會check 到, 或者Currexsole 都會幫人度埋腳形
絕對同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞