有心事嘅入黎放低 冇心事嘅入黎吹水 (401)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
人識反省的......
所以我呢排日日都諗起當年.....諗緊自己點解咁on9,內疚.......
佢仲自己一個睇戲,仲要去番當年學校附近既戲院(我細個成日去),去睇我的少女時代
太遲了 而且你感動又點 你還得起啲咩
感動還感動,中意還中意.......我清楚心入面只能夠住得一個人,但無啦啦發現呢d咁既事發生係自己身上........好衝擊
想問下大家點樣先可以忘記一個人 暗戀左佢一段時間 都知冇乜機
我會成日FF如果當年明佢做乜,會唔會唔同.....
但大家從未開始過,擺對方係心入面,咁樣可能係最美好,因為性格應該唔係好夾,佢比較小姐脾氣d
On9你衝擊左啲咩
你有冇諗過人地感受
你發現左一陣 我當你驚奇左一個月囉 之後你咪慢慢當唔係一回事 你最初人地錫你一啖你都唔當人一回事啦
人地呢 人地受折磨左十幾年呀

你可以話唔知點做好 但唔好講衝擊 因為你個程度唔係
用好過份既方法告白 比佢打一把
以前中學時期都試過一次 用左半年去忘記 但今次真無連表白嘅勇氣都冇
因為其實當年有段時間我對佢係有好感,但因為有次唔知做咩激嬲左佢,佢冇彩我,咁岩又放暑假,咁岩第二年又唔同班,再下一年就同班了,但我已經同左第二個一齊......直到畢業

所以我知道左我係真係好衝擊,個point係timing上既出錯同埋我後知後覺得咁緊要,唔知我對佢有feel果陣原來佢都係
其實當年如果我唔係咁on9我真係明佢意思既話,我係會去馬!

巴打你係我會點?我日日個心都好唔舒服.....好複雜既感覺,我唔識形容.....
同埋我已經發現左半年.....佢打既歌詞果d歌我down晒落黎一搭車就loop, 感覺自虐個心會好過d......
阿邊個講完之後又真係覺得準
夠膽講 你而家係人際關係上都好on9 所以當年你去左馬都好最後都會散

你想知而家你應該要點既
1. 你general諗多啲其他人係點諗先
2. 你諗清楚你對唔住佢啲咩先
邊個
敢問巴打何為人際關係上好on9?
因為我覺得我又唔係玩弄感情,同埋佢又冇同我表白過,大家只可以話擦身而過,我當年認真懵撚一條
同埋我同佢一直十幾年都冇聯絡,係個frd比我睇佢fb我先發現呢件事, 佢一直都冇比我加佢

同埋果陣神婆frd話我知既時候,我已經同左第二個一齊,拍到而家準備兩年後結婚了,所以有d咩都太遲

我想問點做....係我唔知應該用咩心態去面對呢件事....內心覺得虧欠,因為當年懵到上心口搞到一個女仔到到而家仲未忘情係度虐心
以前你唯一覺得寫program最工整果個
仆街同on9有分別
有能力玩弄感情 又真係去玩弄個啲先叫仆街
你只係無能力既on9

人去到一個年紀 就要為自己既能力負責
人一生出黎就個個on9既 但係唔可以一世on9 一世都比自己keep住on9 就係仆街黎
我唔駛你人際關係能力好到可以化解世上一切鬥爭拎埋諾貝爾獎
但係起碼你會嘗試去做丫

段關係就你同佢
你呢 就糾結半年 佢呢就折磨十幾年
你問既係自己要點面對 而唔係去問佢呢十幾年點面對 佢第日點算 而係你個半年無聊既糾結要點 咁咪on9囉
為左你啲first world problem而虐心囉 但係唔會去諗third world既佢係點挨囉
我唔係話咩都要優先從他人角度出法 但係呢個case 佢係慘啲個個囉 你係應該由佢角度出發去諗先囉
就算講緊你既內心問題 唔了解佢既經歷 你都係永遠糾結個喎
咁我其實唔係同好多個人合作過寫program...

有冇諗過係佢清楚你既為人 所以揀左份最applicable既星座預測黎同你講
屌 頭先打長reply打到一半 部ipad無電 on999me
唔係點教你
你個iPad keyboard ok?

屌我好糾結去唔去sg好
我係咁諗:
每個人都有選擇,而每個人都係個體,自己既唔開心係自己負責,而唔係由其他人承擔,佢選擇左唔放過自己,我可以點?同埋我都唔知佢係enjoy定乜。好喇,今日我發現佢原來仲係心有自己,我他日又發現其他人....我還得幾多個?同埋個人既選擇我點解要還?
同埋我都就結婚,我可以點?我諗佢都唔想我係可憐佢而還佢一段情,唔中意就係唔中意,好多野過左去只能擺心入面。

矛盾:另一方面,我又諗唔係識到我,佢唔會喜歡我咁耐,又或者我夠中意佢既話我唔會咁懵?
總之唔係因為我,佢唔會糾結咁耐....定抑或佢本身就痴心情長劍,總會有第二個人佢會喜歡咁耐.....
我成日就諗埋呢d無答案既問題.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞