文科仔商科仔移民咁難,點算

148 回覆
221 Like 12 Dislike
讀會計入唔到big4不如咪讀
撈到其他mt/政府officer grade嘅人應該唔會讀會計大師咁搞笑
你使完筆錢接受到出黎同班fg一樣萬幾起薪一齊考qp咪去囉
Cpa冇移民分加,而有master多degree好多分。
成個post 重點係移民,讀左master係移民角度已高人一等,理得你mba/Econ/maths,其實都冇分別。
Ching 明白我留言想帶出咩信息未?
總結: CPA對移民冇撚用。識玩一定係讀master/phd。不過走得到唔代表搵到工
唔明wo 就算要讀點解要讀其他更有用既course 比如csg
點解要哂舊錢讀一d 唔需要讀既野
你父母有外國居留權?

係 不過靠打工搵錢 始終香港易d 所以而家先唔走
如果唔使考慮返工 事業 係退休人士 咁就緊係英葡好住好多倍

好彩歐洲醫療一係唔使錢 一係好平 所以退休先諗得過
識得幾個後生去左美加打工嘅 ‘uncle' 五六十歲退左休 因為醫療太貴 所以返香港住 醫病。
知唔知咩叫Marketing無Market

商科乞食基本野啦
你覺得香港住300呎好正?定大陸食物好正?

利申:本人狗都不如
係付出過代價,但係冇乜作用,老既政治家本來就和理非非,搞左40年一d成果都冇。後生既又唔知做乜為左小販同鴨利洲口音支那而退場,好似小學雞玩泥沙咁
我一開始已經講左話中高收入家庭留係香港好過移民
無話過係香港搵萬幾蚊嘅生活好過外國中/低收入家庭
不過我相信無咩月入十萬八萬,甚至係五六萬嘅家庭會住三百呎屋 買大陸發瘟豬

所以係香港住千五呎 落街乜都有得買同食 又安全 真係幾正
終於有人明
香港搵10萬8萬可以住1500呎??
係你問 我係咪覺得住緊三百呎好正 我先答你屋企有幾大
我想講嘅係,對大多香港人根本住嘅係完全無生活質素可言。我個人月入都10幾萬,唔覺有咩咁高質
巴打你幾多歲?
而家搵十幾萬如果幾年前買樓 應該都買到一千呎以上?

唔係話想串你 不過你覺得香港唔好 點解唔走?
除左居住環境細之外 仲有咩唔好?
咁嘅收入應該要走都唔會好難?
死守香港
我有澳洲籍,諗住下年返去
邊條仆街話唔好讀Science 呀?
溝死gay佬
美帝國洛杉磯 West Hollywood 大把
你好似係US讀chem?
睇哂成個post,只係覺得樓主係咁呻,飯來張口個d人黎,你都收皮先
諗住去雪梨定邊度?
去過一次澳洲,d野仲貴過英美多多聲 人工高香港幾多?
澳洲最低工資好似係全世界最高
我都聽過係高,不過中高層嘅人工同香港差距應該無咁大?
諗住去到再搵工?
好似英國咁 低層嘅人工係高香港幾成 不過專業人士或者其他高收入工種好多時候反而香港仲高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞