陪左癡線老母去佢既癡線朋友屋企拜年

284 回覆
5104 Like 39 Dislike
sorry for 1999
是咁的
今日訓醒無啦啦比老母叫我陪佢去個朋友屋企拜年
我心諗條友我又唔識關我咩事,就同佢講唔想去
點知佢無啦啦陰陰嘴笑,同我講一齊去啦有你著數
咁我就以為係有大大封利是收啦,咁咪拿拿林應承
出發之前佢突然叫我換件恤衫,當時我都無為意,以為佢朋友幾有錢,廢是著得太求其俾人笑
如是者我地就一齊去佢個朋友屋企,地區就唔講啦反正都係有好多新樓既地段。出左地鐵站,行左段路就已經去到我心目中既地點,咁我就諗住停低啦,點知我老母頭也不回繼續向前行,我當然即刻叫停老母,點知佢同我講佢朋友住係前面既居屋,我當堂嚇左一跳,然後發生以下對話
:樓豬 :樓豬老母
:又話有大利是收既?
:我都無話過有
:(覺得有伏)咁我有咩著數?
:我朋友有個女,都生得幾靚架,年紀同你又差不多,帶你識下仲唔係有你著數?
我心入面即刻十萬個黑人問號❓搞咁耐原來你帶我相體?廿一世紀啦都,仲邊有人幫個仔做媒人?
我當然係頭也不回就走,免得再哂時間,就係呢個時候,我突然聽到老母俾人叫停,原來佢一早叫定個朋友落黎帶路,咁一場黎到,當然係睇埋靚女先走啦,點知一轉過身,驚嚇既事就發生了。只見我身前有三個女性,第一個相貌熟悉,係樓豬老母;第二個驟眼望落個樣有幾分殘,但係都仲保養得不錯,似乎係老母個朋友;正當我充滿住期待望向第三人,我突然發現老母同佢搭哂膊頭同佢傾緊計。
而呢個人,就係呢個時候陰陰嘴笑咁同我講左句
’世侄你好啊👋呢個係我個女(英文名),你地可以互相認識下。‘突然有另一把尷尬既聲音 : ‘你好啊我係(英文名),係xxx大學讀緊書‘
我望轉頭,原來係頭先我望到既第二個人,雖然佢個樣無咩特別,但係一來幾殘,二來絕對講唔上係靚女,而且一睇佢個樣就知佢都係被迫。
為左方便,下文我地暫時叫佢做y(佢英文名第一個字)
呢一刻,我心入面充滿掙扎,一方面唔想比老母支配,但另一方面又唔想令y難受,畢竟佢都係比人逼。
我最終都係決定一齊去佢到,免得令y難受。
咁係上去既途中,兩老有意無意地分開行,好似想撮合我同y,咁我當然係趁呢個機會問下y
:樓豬 :y
:你都係比人迫?
:(點頭)我媽咪成日擔心我嫁唔到人,所以...
: 我屋企都係咁,每次過年就叫我帶女朋友一齊食飯
就係咁,我同y已經有初步共識夾手夾腳做埋場戲,免得再俾兩老煩。
點知上到去更癲既野發生了,兩老一坐低就叫我入y間房,我就一臉茫然,而y更係十分尷尬,但係為左唔再俾兩老煩,佢對我稍為示意,然後沖左入房收拾。
過左一陣,y對我揮手示意,叫我入去,呢個時候我老母突然叫停我,‘把握機會啦啊仔’
Wtf?係咪癲左?恨新抱同孫恨到傻左?
入到去之後,y同我講當自己屋企就得,然後讓出左書檯比我,而佢自己就坐係床上面玩手機。
我係拎部macbook同ipad既同時,心入面一陣茫然,為左我個癡線老母,我山長水遠去左一個三唔識七既人間房,結果做緊平時係自己間房會做既野。
就係呢個尷尬既環境既底下過左兩個小時之後,兩老叫我地一齊落街去附近食晚飯。食飯既途中都無咩特別,兩老都係一如既往地癡線,無非都係問下我地頭先做左咩,問我地會唔會再約出街。而我亦本住懶理心態,無理佢地,等餐飯食完就拿拿林走搵朋友。點知我呢個老母竟然充滿創意叫我送y番屋企,而y屋企就係視線可見既walking distance。我心諗有咩好送咪同佢講‘咁近唔洗送啦’y既老母突然參戰’唔緊要架,(指向反方向)個邊有個公園,好多情侶係個到拍拖,你地都可以去下。’老母當然係扮哂識做咁早走。
而好人既y同我講佢我再唔走就冇地鐵,自己會係附近打下躉,叫我行先。而我係陪佢行去公園站既中途就離開左了。
最後再次為呢篇發洩文sorry for 1999
同埋

老母你唔好再咁癡線可以嗎
10/10
我feel 到係真人真事
識唔撚識分段隔行?
有食唔食 罪大惡極
我都唔敢相信自己睇哂篇野幾真實唔太誇張
寫埋後續啦
你老母之後係屋企問你野你點回佢?
諗起有套戲有段係講一男一女入到房叫條女扮叫有無人知邊套
雖然佢個樣無咩特別,但係一來幾殘,二來絕對講唔上係靚女

即係好撚樣衰,連樓豬都唔食
信你唔係假膠
但你打出黎唔係幾好既
我諗咁funny既post
呀y聽日都知嫁啦
你又話人唔係靚女
好sad呀
有電腦, 一入房就大大聲播av丫嘛
後續呢

我都feel到終有一日會發生係我身上
等睇Y上黎開post
留名等下集
我都想有呢個機會
唔靚女冇男朋友正常嘅
靚個啲都比人溝哂
Yvonne。
結果做緊平時係自己間房會做既野

有冇打飛機?
呢個世界…有整容架麻
我老母又係似會做呢d野ge人黎
一路睇一路幻想到成個畫面
想問樓主幾大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞