[2019 DSE] 集中討論post 2

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
新年快樂
如果Econ aim5** 有咩要注意
@ak gor
好似冇乜要注意,信自己
econ LQ 同 MC 正常做完有幾耐時間剩?
岩岩烏sir開左個post講econ DRQ,咁我貼埋過黎:

今年你地加左一條around 12分既essay,paper 2 marks allocation唔同左
Details:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/econ/econ-SampleQuestionRevised-E.doc
HKEAA 會議:
[url]http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/econ/PowerPoint-ECON-SampleQuestion201706.pdf

其實,條問題本身既問法都玩左好多年,2016開始都有,
改卷個方面,而家睇考評局D文件,內容分都係跟point tick,
最大分別就係加左2分EC,逼你一定要寫paragraph (其實一直都唔suggest point form) 同寫得清楚D,
•	[u][b]運用資料/數據[/b][/u]及適當的經濟理論支持論點。
•	答案切合題旨。
•	能以清晰流暢的語文表達意思,並恰當地使用術語或符號。
•	答案組織良好,並且前後連貫一致,概念沒有重複。

因為marking係要求同學以essay format 答呢題,所以寫埋intro conclusion最穩陣。

每段又點寫呢?
要寫topic sentence 呢D基本啦唔特別提,
你睇上面個slides 應該會見到好多次以下既句子:
p.8
Add a phase of “with reference to the above sources and your knowledge, compare …” to the question so that students would be aware of the importance of making reference to the sources

Quote source都係呢2-3年要求同學做既野,咁為左響應番個marking,同學係你引用source既時侯,加番D 提示比markers: 「According to Source X,...」, 「根據資料X...」就更好。

再跟住既內容都係做番個完整推論就得。
你今次考M1定M2
新嘅Lm
咁搞笑
cliff yeung話唔使intro conclusion
ec喺考表達能力
有冇人今日考koopa
巴打有補 cliff Yeung DRQ? 佢講啲嘢全部都啊媽係女人 只係sample questions有啲用
咁你地跟佢
我聽過有人話要有人話唔洗,叫大家寫係穩陣d

不過我同意佢d題目寫intro conclude 作用不大,題目比哂方向
我hybrid intensive
經濟只信局中人
邊撚個sky team?有冇skr team?
Google for it
如果唔like我 中文唔過3
已負皮
Ive 見
屌你老母
難啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞