美國免佣劵商firstrade開戶分享

280 回覆
66 Like 6 Dislike
之前見firstrade免佣開左戶口,又見網上有人問,就係到分享下

Pros vs Cons
+ 無開戶門檻
+ Options, etf和stock都免佣,無每月最低服務費/收息費/存倉費等
+ 除左美股亦可買賣bonds, option and mutual funds
+ 有美國sipc保障 (usd 500k)
+ 有apps
+ 有中文介面
- 美元匯款銀行需收費,提款亦需收費 (下面會詳細講,基本上可以預每次匯出hkd 65+, 拎錢usd 75+)
- margin rate很貴 (usd 10k margin balance
rate=9.5%)

與其他劵商比較
vs IB
- IB開戶需usd 10k, 佣金usd 1/trade, 每月最低消費usd $10, balance多過usd 100k會waive min charge。另26歲下開戶只要求usd 3k, 25歲下每月最低佣金usd $3
- IB可買賣其他國家股票如日股德股
- 收股息免費
- 低margin rate (3.2% for hkd)
- 可用轉數快/chats入錢,每月免費提款一次
- 無sipc保障,不過係上市劵商
- 開戶要親身見證
基本上大本既/25歲下&長揸既用IB無得輸,唯一缺點係無sipc。可惜我兩樣都唔係,計番暫時用firstrade抵d,因為免佣,而且佢有sipc

vs 富途/8 securities
- 兩間都淨係可以買美股,無得買option同bond已經唔會考慮。再加埋兩間都唔係真免佣 (平台費同月費),又無sipc保障,除非成日需要攞錢,唔係既話唔覺得佢地俾firstrade好。加埋中資背景,有更好既點解要揀佢

vs TD ameritrade & charles schwab
- td佣金usd 6.95,schwab佣金usd 4.95,睇完佣金無再睇落去比較,淨計佣ib/firstrade贏哂

匯款到firstrade
香港匯款到firstrade需收兩重手續費:本地銀行電匯收費+中間行收費

本地銀行收費三大行 (中銀,匯豐及恒生) 都收hkd 65 (e-banking),其他銀行可以自己係服務收費到check
中間行收費就大約usd 25。如果匯多過usd 25000 firstrade可網上申請rebate番個25 usd你。如果想rebate最好就入多usd 25,因為中間費會係匯款到扣左先,到時扣完唔夠25k usd無得rebate就慘la

我個時用恒生,因為有匯款limit,要係分行到叫佢幫我set番個account做registered account同limit先可以係e-banking匯錢,我諗中銀可能唔使咁煩。匯左數之後隔日係account到就見到

另外如果有美國account可以用ach入錢,免費 (possible route citi/hsbc hk>citi/hsbc us>firstrade)
無美國account但有dbs account既最近dbs有promotion可以免費匯錢,詳請可以自己問下dbs,不過dbs account min balance係hkd 200k,為左匯錢新開一個account唔太recommend

最慳錢應該係呢兩個option, 無既唯有硬食銀行手續費,因為唔接受第三方戶口轉帳如transfer wire個d

從firstrade提錢
基本上入錢落firstrade手續費唔算多,係攞錢個下先肉痛,要俾三重手續費:Firstrade + 中間行 + 本地銀行
第一,Firstrade提款要收usd 50
第二,中間行要收錢,未拎過錢唔知實數,不過應該都係約usd 25
第三,本地銀行要收服務費,一般都係好似匯出咁收約hkd 60-70. 恒生 prestige,hsbc premier免收
Google過台灣個邊匯出有人total俾左usd 66 (https://www.ptt.cc/bbs/Foreign_Inv/M.1514616523.A.B80.html), 都有人俾usd 75 (https://www.ptt.cc/bbs/Foreign_Inv/M.1537023224.A.362.html)
另外,如果你有美國銀行account,咁就淨俾usd 30俾firstrade搞掂

如果唔拎錢而係射倉去其他美國劵商既話,一隻股票用dtc收usd 50(通常入去個間唔收錢,有d可能有補貼tim)
所以如果淨係得一隻股票既,射倉可能抵d

開戶程序
開戶上firstrade網站就得,自己google "firstrade開戶教學" 大把教學
另外有promotion,有人refer開戶既會俾referrer usd 50。如果有人想開戶可以直接留email/係tg留email俾我https://t.me/littledwarfhk
成功開戶會分番usd 25俾你
巴打打算用Firstrade買咩?
ETF/個股/mutual fund/bond?
申請左,不過入錢同拎錢都幾貴,諗緊用唔用
巴打點解長揸用IB好啲? 又冇SIPC
如果打算用firstrade長揸O唔OK?
好想開個IB戶口
但係即將26歲
好葡萄 我上次用匯豐7.87屌佢老母食水深撚到
opened first trade but less than 25k...
Etf, 個股同bond都有買
開美國劵商account都係想diversify個portfolio je
Firstrade個老闆係華人,信唔信得過
我信SIPC
IB講緊收息唔使錢,咪岩長揸lor
不過我細本而且覺得開個有sipc保障既都好咪firstrade lor, 都係收息唔使錢又免佣,so far我覺得都唔錯
岩,有sipc唔使驚
同埋佢老闆係台灣人,唔係大陸人,咁我會俾佢多credit過futu同8 securities lor
本細 但你轉錢拎錢一去一回都唔見幾百蚊喎
除非你話唔係成日咁做姐
同問
會否delay?
有冇巴打用Saxo Bank?
但存錢拿錢好貴
我本金細見到已經卻步
資料好詳盡

我貪有張Visa記賬卡方便拎錢,所以揀左
Charles Schwab
我都想開Charles Schwab,但係宜家香港人開唔到美國Charles schwab了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞