唔好再講“共產黨”“中共”,改口叫“中國政府”

50 回覆
5 Like 31 Dislike
賤過地底泥既支那賤畜
擁有破壞的意志、原始的慾望、露骨的卑鄙,精神上比所有動物都還要低等
支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共支共
你點轉都會俾人話你唔夠激,一定要叫「支那」先至政治正確。連登仔係寧右勿左。

用冇感情叫法好d
叫支那惹人反感

依家擺明要羞辱佢地,幾時變到咁怕俾人反感

支那牽涉到種族歧視

我剩係叫鄰國人做支那人,對台灣嘅人民叫台灣人,何來歧視緊成個種族

因為你咁樣侮辱緊中國,中國人同埋中國政府

點樣侮辱到?
唔好叫國家隊,要叫中國隊

唔好叫國家主席,要叫中國國家主席,覺得唔順口就叫中國領導人

唔好叫國產,要叫中國製
土共竊國,禍國禍民
你點轉都會俾人話你唔夠激,一定要叫「支那」先至政治正確。連登仔係寧右勿左。

用冇感情叫法好d
叫支那惹人反感

依家擺明要羞辱佢地,幾時變到咁怕俾人反感

支那牽涉到種族歧視

我剩係叫鄰國人做支那人,對台灣嘅人民叫台灣人,何來歧視緊成個種族

因為你咁樣侮辱緊中國,中國人同埋中國政府

侮辱呢堆野又點

原本依堆野都好中性,唔係D支那畜嘅垃圾質素同支共嘅存左洗侮辱佢地?

你露曬底架喇支那狗
叫共產黨 中共 有乜問題? 依家唔係一黨專政

中國政府個名冇感情

你都on9
中國共產黨一樣無感情
好少人用黨名去稱呼外國政府

我估叫佢做中共其中一個原因係中華民國仲未消失

叫佢中國即係承認共產黨喺支那嘅合法性

利申:9up
唔好叫國家隊,要叫中國隊

唔好叫國家主席,要叫中國國家主席,覺得唔順口就叫中國領導人

唔好叫國產,要叫中國製

跟返97淪陷之前新聞點稱呼OK架喇

中國政府個名冇感情

你都on9
中國共產黨一樣無感情

納粹德國?
中國共產黨大陸政府啊嘛
陷共支那
其實每次講支共搞到好似支共不代表政府咁
以後都是改叫支那政府好鳥

中國政府個名冇感情

你都on9
中國共產黨一樣無感情

我估叫佢做中共其中一個原因係中華民國仲未消失

叫佢中國即係承認共產黨喺支那嘅合法性

利申:9up

30年前就係,但宜家已經完全唔係
由李登輝時期開始台灣已經搞緊 去中國民國化,唔想同支那爭中華正統
宜家共慘黨想將 黨國華合成一體,而基本上亦都無人再同共慘黨競爭
當班老野死哂後,仲有幾多後生會記得中華民國?
係佢地眼中,未來再睇國共歷史時=楚漢相爭咁
咁叫共匪lo,
中國政府完全叫唔出。。。
睇場合姐
其實問題重點, 似乎係黨同國嘅分別.
大中華撚好容易就將中國/中國人嘅衰嘢入中共數. 跟口同中共/或用支共, 就有可能畀大中華撚多個位去模糊化中國嘅仆街嘢.
中國班撚樣, 無咗中共咪一撚樣.

所以個人意見覺得, 叫"中國/支那", 似乎會比"中共/支共" 好.
大中華撚好容易就將中國/中國人嘅衰嘢入中共數. 跟口同中共/或用支共, 就有可能畀大中華撚多個位去模糊化中國嘅仆街嘢.

所以個人意見覺得, 叫"中國/支那", 似乎會比"中共/支共" 好.

中國冇感情
用支那俾人感覺似謾罵
中國政府在台北

中國冇感情
用支那俾人感覺似謾罵

先分咗國家同黨先啦, 廢事畀大中華撚多個位搬龍門
分完之後, 至於中國定支那, 睇場合同個人喜好啦. 憎中國憎到入骨嘅, 好難叫佢哋唔叫支那.
共匪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞