無啦啦變咗密切接觸者,要去竹篙灣隔離

1001 回覆
3069 Like 64 Dislike
早排,揸緊車個陣收到個3字頭嘅電話,條撚屌完全唔介紹自己,我仲以為係詐騙電話

👩‍⚕️: 大圍碧咸,你係咪4月19日去過萬邦行xx室?
🤡: 你邊位?
👩‍⚕️: 我係衞生署姑娘
🤡: 係呀
👩‍⚕️: 咁你畀你地址我
🤡: 做咩要畀地址你?你無我記錄咩?
👩‍⚕️: 你有無睇新聞,個朝有個菲律賓姐姐去過萬邦行xx室,佢係變種病毒患者,所以你依家係密切接觸者,需要強制隔離

唔係喎,似係詐騙電話🤣

🤡: 你話你係衞生署,我點知你係咪呃人?
👩‍⚕️: 你。。你可以打。。1683問下。。問下我個電話係咪衞生署

乜撚野?!1683?傻嘅都知係1823

🤡:你講咩?你係咪講錯電話呀☎️?
👩‍⚕️: 係。。係1823

Dead air 5秒。。。

👩‍⚕️: 大圍生,咁我同你對返啲資料

咁佢就講晒我啲資料出黎,全部正確,我就知道佢真係衛生署嘅人

之後佢就用條例嚟撻我

👩‍⚕️: 根據防疫條例xxxx (唔記得佢up乜),你今日內要入去隔離21日,我地會派人去你屋企接你,你仲洗唔洗打去1823確認?

睇黎今次入硬,我就畀左我地址佢

🤡: xx花園11座
👩‍⚕️: 咁你快啲返屋企等,車會喺5-8pm去你屋企

就係咁,我就即刻返屋企,途中順手去買咗張data卡,因為竹篙灣冇Wi-Fi
好撚恐怖 集中營咁
安心出行?
集中營一去不回
裝都無裝到,我個日去個間係化驗中心,我去抽血,所以佢齊晒我所有資料

BTW,之後聽返成間中心啲職員都係我營友鄰居
係咪21日?要扣自己假期?
硬係覺得有浸騙案味
樓主下世小心啲
無計,如果我中左,我返屋企個段路點都係
21日減返接觸當日,我就要坐17日
結論係有啲地方明明唔使安心出含或填紙仔都搵到你
但都要逼你做 多撚柒閪鳩餘政策
係呀,好似猜猜我是誰
希望過多幾日走到
可能有艷遇
終於唔洗返工
啱呀 真係似十足集中營咁 接你過去之前打俾你先 再比時間你執嘢 然後夠鐘就放你走
買定幾個飛機杯解悶
好,我哋繼續

話說我同我老婆一路都因為疫情擺唔成酒,我哋終於定咗5月8號擺酒啦,因為呢單野,我哋又要再一次延期,fuck

我咩都唔驚,唯獨係驚我同佢講呢件事嘅時候,佢會接受唔到。好彩,佢嘅反應比我預期中好,我愛你呀老婆

咁返到屋企之後,我哋就攞篋出嚟執嘢,咁都係執啲衫褲鞋襪、PS4、Macbook咁

執好之後就一路喺度等生化人嚟接我啦

但係原來佢哋派車嚟之前都仲有一個電話黎同你confirm嘅

👨🏼‍💼: 係咪大圍生啊? 我想同你confirm一下你會入竹篙灣隔離營
👨🏼‍💼: 你嘅地址係咪xx花園1座?

今朝條友係咪戇鳩嫁?! 咁都聽錯?

🤡: xx花園第1座

咁confirm咗之後佢就一路同我講關於隔離營嘅嘢啦,例如冇Wi-Fi啊,你可以叫屋企人送嘢入嚟啊,之餘此類,不過我都冇心機聽啦,大啦啦無啦啦冇咗寶貴嘅17日喎,真係好似集中營
我本來無事,去完仲大機會賴嘢
你朝早定晏就去過
朝早😭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞