住緊公屋,但屋企人最近話想買樓

411 回覆
26 Like 467 Dislike
叫做入咗科神科,然後啊媽啊爸最近話要買層樓俾我,講講下先知原來佢地一直辛辛苦苦存咗200幾萬俾我。

依家嘅部處應該係想買約530萬嘅樓,然後搵租客幫手供住先,到自己大學畢業再供翻,想請教下如何部處比較好??
佈署
物業寫邊個名?寫名嗰個要遷冊
遷冊之後隨時唔夠人所以要搬細單位
應該寫我名
我個名已經退出咗公屋
屋企重有個大佬
4口人
不過大佬讀書差啲搵唔到錢,所以層樓要落我名
呢啲情況落樓主名嘅話做唔做到按揭?全靠擔保人?
買完就租出去 理論上要少過5成按揭
拎200萬買歐聯決賽組合 曼城vs車路士 一個月滾大80%
5成應該ok的
現階段都係初步planning,未有詳細計畫,同埋自己未有時間了解咁多住
我夾2千蚊同你一齊玩
你夾埋剩低個199萬
你讀緊書點樣做到按揭呀大哥
姐係如果落我名一定要係我自己申請按揭?
但如果買樓落啊媽名先咪會冇咗間公屋住
業主唔一定要係借款人
樓主擺明就讀緊書0收入,一定係父母做按揭借款人架啦
認真答,200首期買530萬,大約借300鬆d,你首先應該睇睇你父母月入夠唔夠3萬,睇下初步做唔做到按揭先
第二先係搵盤
緊係唔好落你父母名,真係會無左間公屋架
咁點借錢?
咪覆左你,你做業主然後你父母做按,無問題架,唔信自己問銀行
可以咩咁銀行可以點釐定業主同借款人關係?真係未試過呢個情況去做按揭
唔該曬
小弟入世未深唔識嘢
530萬黎講係咪都要買啲偏遠啲嘅地區先有
呢個case 係直系親屬喎,你想釐定咩關係?
你真係好初步構思喎,如果只係for你投資唔自住梗係新樓半新樓優先
小弟有咗c補
月入過6千
而家黎講530萬係好平既價錢
所以一係細,一係遠,我求其舉d例
遠如嘉湖山莊,530應該買到2房
市區既話得寶花園,2xx尺都係5xx萬
畢業會自住先
之後再換樓 因為未來收入都唔差
有睇過嘉湖
但考慮緊搵租客會唔會難啲
因為如果靠兩佬自己供樓真係記吃力
佢地要養埋大佬交埋佢學費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞